Челси може да се наложи да плати до 7.65 милиона паунда на Брайтън като компенсация за привличането на тийнейджърите Шумайра Меука и Зак Стърдж, реши независим трибунал, пише авторитетното издание The Athletic.

Двамата се присъединиха към "сините" от "чайките" през лятото на 2022-а.

Комитет по професионалните футболни компенсации реши на изслушване през миналата седмица, че лондончани трябва да преведат милион британски лири като първоначална базисна сума за нападателя Меука и 900 хиляди за левия бек Стърдж. Парите могат да нараснат до още 4.25 за единия и 3.4 за другия, ако определени клаузи се изпълнят.

Брайтън запазва правото си да получи 20 % от бъдеща продажба на двамата от столичани. Клубът ще получи 250 хиляди, ако Меука подпише професионален договор, когато стане на 17 години през октомври. Още 250 000 паунда ще идат на сметката на южняците, ако той дебютира за мъжкия национален отбор. Шумайра е играл за националите на Англия под 17, но има право да играе и за Зимбабве.

Останалите клаузи могат да донесат до 2.5 милиона на Брайтън. Меука се присъедини към Челси през юли 2022-а, когато бе на 14 години и потенциална компенсация за клуба ще е рекордна за състезател на възрастта му.

"Чайките" ще се сдобият с още 150 хиляди, ако Стърдж направи професионалния си дебют за "сините" и други 250 хиляди за мъжкия състав на Англия. Още 2.1 милиона са предвидени за различни други постижения. Той бе през миналия сезон под наем в Питърбро Юнайтед, като участва в 8 двубоя от Лига 1 преди през януари 2023-а да се върне при "сините".

Брайтън трябва да получи компенсация, тъй като и двамата футболисти напуснаха като свободни агенти преди 24-та си година.