На 3 март 2024 г. България ще отбележи 146 години от освобождението си. Националният празник ще бъде честван в цялата страна с най-различни организирани събития, като най-мащабните и емблематични такива ще бъдат отново на връх Шипка и Паметника на свободата.

Честванията в Община Трявна започват още в навечерието на националния празник с провеждане на родолюбив урок в СУ "Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна за житието на Капитан дядо Никола, който със своята чета славно и героично загива за свободата на България през 1856 г. край тревненското село Дончовци.

На 02 март в Тържествената зала на Община Трявна ще се проведе традиционния шахматен турнир "Трети март“, организиран от "ШК – Трявна – 2001“ със съдействието на местната власт.

По традиция чествания за националния празник на България ще започнат с празнична програма в Плачковци с начален час 10:00 ч. навръх 03 март. Своите признателни слова и отдаване на почит към всички герои ще отправят ръководните лица на Община Трявна, Общински съвет Трявна и Кметство Плачковци, след което своите патриотични изпълнения ще представят възпитаниците на ОУ "Васил Левски“ – гр. Плачковци и самодейците от НЧ "Пробуда-1924" гр.Плачковци.

Тържественото отбелязване на 146 години от Освобождението на България ще продължи от 11:30 ч. на площад "Капитан дядо Никола“ в Трявна с ритуал по издигане на националното знаме от кмета на Община Трявна г-н Денчо Минев и представители на Регионален клуб "Капитан дядо Никола“ към Национално дружество "Традиция“.

За първи път на място ще бъдат раздавани български знаменца, като тази година техният брой ще бъде 146, тематично обвързан с годишнината от националния празник. Присъстващите жители и гости на града ще се насладят на патриотичните изпълнения на възпитаници от ОУ "Проф. Пенчо Н Райков" гр. Трявна, малчуганите от ОДЗ "Калина" - гр. Трявна и възпитаници на СУ "Петко Рачев Славейков" - град Трявна.

С отслужване на заупокойна панихида в двора на църквата "Св. Архангел Михаил“ и поднасяне на цветя ще бъде почетена паметта на тревненските опълченци. Почит ще бъде отдадена с поднасяне на цветя и поклонение още пред паметника на Петър Генчев – тревненец, взел дейно участие в Априлското въстание и паметния мемориал "Стена на храбростта“ в Трявна.

През целия ден на двете официални FB страници – "Община Трявна“ и "Денчо Минев – Кмет на Община Трявна“, както и на информационното табло пред ТИЦ – гр. Трявна, ще бъдат излъчвани патриотични видеорецитали от традиционния конкурс на Община Трявна "България – майка на герои“. Всеки, който желае ще може да разгледа и изложбата с детски рисунки от конкурса за Васил Левски – "Левски в Трявна“ в музей Старото школо към Специализиран музей - Трявна.

*Във връзка с отбелязването на Националния празник на Република България, Община Трявна информира всички граждани, че движението в района на площад "Капитан дядо Никола“ в Трявна ще бъде ограничено за всички МПС от 10:30 ч. до 13:00 ч. на 03 март 2024 г.