Сър Джим Ратклиф даде първото си интервю като миноритарен собственик на Манчестър Юнайтед, където ще вложи 300 милиона долара. Снощи клубът официално обяви, че англичанинът е придобил 27.7 % от акциите и днес той говори пред клубната телевизия на "червените дяволи“ за амбициите, предизвикателствата и други въпроси, които стоят пред него и нефтохимическата му компания INEOS, която изкарва по 65 милиарда долара годишно.

"Да, не съм заинтересован от финансовите аспекти на инвестицията, защото правя достатъчно пари с химикали и горива. Това не е финансова инвестиция. Върша го, защото ме интересува Манчестър Юнайтед да е успешен отново. Не е бил успешен през последните 11 години и трябва да се върне където принадлежи, което е на върха на играта", започна той.

"Ако погледнете ролята ни в Манчестър Юнайтед, има два ключови аспекта, на които трябва да обърнем внимание. Единият е футболът, който е представянето на терена, което винаги ще ни е приоритет в Манчестър Юнайтед. Вторият е голям проблем в клуба, защото много хора говорят и са загрижени за стадиона. Впечатляващ е и е най-големият в Премиър лийг. Вторият най-голям в страната след "Уембли“. Но не е точно от стандарта, който очакваш от Манчестър Юнайтед днес и е изостанал. Може би преди 20 години е бил, но днес е назад. Трябва да гледаме бъдещето на стадиона, преустройстовото му и има два ясни пътя, които може да поемем: да го ремонтираме или да построим нов. Това разглеждаме в момента", заяви англичанинът по адрес на "Олд Трафорд", който е дом на отбора през последните 114 години.

След това разговорът пое в посока тренировъчната база.

"Да, Карингтън е в мислите ни, но е второстепенна спрямо "Олд Трафорд“. Карингтън е доста впечатляваща. Харесвам я като съоръжение. Има неща, които може да подобрим, но не смятам, че те са от мащаба, който стадионът изисква".

"На терена е много просто. Единственият интерес, който имаме е да печелим футболни мачове и да се състезаваме за титлата в Премиър лийг и да играем в Шампионска лига. Това е интересът ни, замесен в Манчестър Юнайтед. Това представлява Манчестър Юнайтед. Може би съм малко пристрастен, но мисля че е най-големият, великият и най-разпознаваем клуб в света. Винаги трябва да е в борбата за титлата и трофея в Шампионска лига, винаги. Така трябва да мерим себе си. Манчестър Юнайтед отстоява конкретни ценности. Има стил на футбол. Има принципи, които хората трябва да уважават. Така че очакваме те да го правят", каза сър Ратклиф по отношение на успехите от отбора в бъдеще.

"Всеки от съставите, който носи емблемата на Манчестър Юнайтед на тениската си, е важен за клуба, защото те защитават цветовете и трябва да са успешни в печеленето. Затова всички са важни компоненти от клуба", продължи мисълта си новият акционер.

"Клубът е за феновете. Винаги съм казвал, че ние не притежаваме клуба. Акционерите, аз и семейство Глейзър, ние не сме собственици. Истинските собственици на клуба са феновете, обществото, а ние сме просто настойници или стюарди за период от време в клуба. Не го притежаваме. Клубът е актив на общността. Така че става дума за привържениците и това, което желаят, защото това, което е наистина важно за тези хора, които живеят в Манчестър и ходят на мач всяка седмица, е че искат да виждат отборът да печели, тъй като това е толкова приятно за всеки. Признаваме това, така че е за феновете", допълни 71-годишният бизнесмен.