Мъжкият национален отбор на България започва своето участие в квалификациите за Евробаскет 2025 в четвъртък (22 февруари) с гостуване на Швеция. Двубоят в предградието на Гьотеборг Партиле е от 20:00 часа българско време и се очаква да бъде ключов и за двата тима в битката за едно от първите три места в група D.

Ето и най-важните акценти преди мача:

Позиция и форма

Възходящото представяне на българския национален отбор в последните години, както и победите срещу отбори като Франция и Латвия, вдигна очакванията към него. На теория обаче България и Швеция са сравнително равностойни. В световната ранглиста на ФИБА шведите заемат 49-о място, докато българите са с четири позиции по-напред.

Безспорни фаворити в групата обаче са световният шампион Германия и Черна гора, които са съответно 3-и и 17-и в подреждането. С оглед на това, че за Евробаскет 2025 ще се класират три от четирите отбора в групата, двубоят в Швеция в четвъртък може значително да увеличи шансовете на някой от двата тима за продължаване напред.

Относно формата, и България, и Швеция имат по две победи в последните си пет мача. Последните им официални двубои бяха през август 2023 г. в Истанбул на квалификациите за Олимпийските игри в Париж, но и двата не успяха да се класират за тях.

История на съперничеството

В исторически план нито един от отборите няма превес в мачовете помежду си, като и България, и Швеция имат по четири победи. Два от успехите на "лъвовете“ са на финални турнири на Евробаскет: през 1965 г. в СССР със 113:56 и през 1969 г. в Италия с 87:70. В квалификациите Швеция води с 4-2 победи.

Първата победа на шведите след три поредни успеха на нашите лъвове идва през ноември 2000 г. със 101:98, въпреки рекордните в кариерата на Хрисимир Димитров с националния отбор 26 точки. У дома съперникът няма загуба срещу "лъвовете“, като е с три победи от три мача.

За последно двата отбора играха един срещу друг през 2012 г. в квалификационния цикъл за Евробаскет 2013. Тогава България отстъпи в Норшьопинг със 71:85, като националите ни са загубили четири от последните си пет мача срещу Швеция.

Най-много точки в един двубой от това съперничество има Филип Виденов при загубата с 82:90 във Варна през 2006 г. Тогава той отбелязва 29 точки.

Профил на отборите

Швеция

От първоначално обявения разширен състав на Швеция, включващ 15 състезатели, само трима бяха тези, състезаващи се местното първенство. Двама от тях играят в Норшьопинг Долфинс – крилото Адам Рамстет и гардът Феликс Теринс. Рамстет прави най-силния си сезон с рекордните за него 15.5 точки на мач и коефициент 21.52 - четвъртият най-висок в първенството.

От останалите 12 играчи, седем се състезават в Испания, част от които и в едно от най-силните първенства в Европа - Лига Ендеса, двама в отбори от Франция и по един в тимове от Германия, Италия и Нидерландия. В дните преди мачовете обаче състезателите на Лейма Коруна Уле Лундквист, на Мурсия Лудвиг Хокансон и на Андора Кристофър Черапович отпаднаха заради контузии. На тяхно място бяха повикани Йонатан Персон (Търгу Муреш, Румъния), Крейг Лесене (Дюселдорг, Германия) и Вилхелм Фалк (Мурсия, Испания)

България

За разлика от шведите, по-голяма част от българските национали се състезават в родното първенство. От 14-те избраници на селекционера Росен Барчовски, само петима играят в тимове от чужбина – Павлин Иванов (Сибиу, Римъния), Иван Алипиев (Латина, Италия), Константин Костадинов (Аликанте, Испания), Симеон Лепичев (Мелиля, Испания) и Коди Милър-Макинтайър (Баскония, Испания). Лепичев обаче няма да бъде на линия за двубоя с Швеция заради контузия в десния глезен.

Безспорно вниманието на всички приковава натурализираният гард Милър-Макинтайър, който прави много силен сезон в Евролигата. Роденият в Северна Каролина състезател наскоро подобри рекорда за най-много асистенции в мач от турнира, завършвайки с 11 точки, 11 борби и 20 завършващи паса срещу френския Асвел. Баскетболистът стана и MVP на 8-мия и 26-ия кръг в турнира.

В състава на България е и Георги Боянов от ЦСКА, който е и българинът с най-висок коефициент на полезно действие в Националната баскетболна лига през този сезон.