Световната федерация по лека атлетика планира да въведе революционна промяна в правилата на една от най-класическите и интересни дисциплини - скокът на дължина.

Ръководителите на федерацията обмислят премахването на дървената бяла дъска, преди която състезателят трябва да направи скокът към пясъчника. В сегашните правила настъпването на тази дъска води до анулиране на опита.

Ръководният орган на леката атлетика възнамерява да позволи на състезателите да скачат откъдето поискат, а скокът да бъде измерван с лазерна технология, която да отчита резултатите. Въпросният лазер ще измерва разстоянието от върха на пръстите при скока до мястото, на което атлетът се приземява в пясъка.

По този начин ще се премахнат неуспешните опити, с което ръководителите се надяват дисциплината да стане още по-привлекателна за зрителите.

"По време на последното Световно над 1/3 от скоковете бяха неуспешни. Това убива спорта, а и отнема изключително много време за преглеждането на решенията. Истинска загуба на време, която смятаме да премахнем. Освен това ще направим самото състезание по-динамично, а измерването на резултата няма да отнема 20-30 секунди. Зоната за скок ще бъде доста по-голяма и атлетът сам ще решава откъде да отскочи", сподели изпълнителният директор на Световната федерация по лека атлетика Джон Риджън