Манчестър Юнайтед работи от седмици върху привличането на Дан Ашуорт за позицията спортен директор. В момента той заема същия пост в Нюкасъл, но вече е информирал "свраките", че "червените дяволи" са се свързали с него, съобщават авторитетният италиански журналист Фабрицио Романо и The Athletic.

52-годишният англичанин е приоритетна цел на 20-кратните шампиони на Англия. След първоначалните позитивни разговори с новите миноритарни собственици INEOS, Ашуорт е казал "да" и е готов да приеме предложението. Юнайтед ще преговаря за компенсацията, която да плати на Нюкасъл, защото желае той да заработи на "Олд Трафорд" сега, а не следващата година.

Дан Ашуорт се присъедини към Нюкасъл след оставката си като технически директор в Брайтън през февруари 2022-а. Toй бе на "Фалмър" след 7-годишен престой във Футболната асоциация също в ролята на технически директор. Там имаше ключова роля в развиването на женски и мъжки национални отбори.

Ашуорт е изградил силна репутация в областта на привличането на играчи и изграждането на високопроизводителни структури.

Това ще е второто фундаментално назначение на новия миноритарен собственик сър Джим Ратклиф след привличането на Омар Берада като главен изпълнителен директор от Манчестър Сити по-рано миналият месец. Той ще заработи в Юнайтед след края на този сезон. В новия борд на директорите ще са главният изпълнителен директор на INEOS Жан-Клод Блан и директорът по спорта сър Дейвид Брейлсфорд.