На 13 февруари 2016 година майка България загуби един от войните си. Майка България - едноименният площад от родния град на Трифон Иванов - Велико Търново. Преди 8 години едва на 50 години сърдечен удар ни отне бившия централен бранител и някогашен национал на България.

Денят на прощаването с Туньо в Търново бе организиран да се състои в зала "Христо Ботев". От сутринта до следобеда стотици, ако не и хиляди жители, привърженици, приятели, познати, бивши съотборници се стекоха пред открития ковчег в залата да положат цветя, венци, лична вещ или просто да погалят по челото героя от САЩ '94 за последно сбогом. В същото време всеки човек изчакваше чинно реда си на опашка или от трибуните, докато скърбеше тихо със спомените в съзнанието си, които Трифон е запечатал с изявите си на терена или човещината си извън него. 

Пред залата имаше представители на медии и още множество, които бяха дошли да покажат уважението си спрямо Туньо, с когото са се асоциирали по един или друг начин. Българинът помни героите си и в сетния им миг ги изпраща към вечнозеления терен.

През професионалната си кариера Иванов играе за родния си Етър, ЦСКА, испанския Бетис, швейцарския Ньошател Ксамакс, австрийските Рапид, Аустрия Виена и Флоридсдорфер. Между 1988 и 1998 защитава цветовете на националния отбор на Мондиал 1994 в САЩ, където печели бронзов медал с четвъртото място, Евро '96 в Англия и Световното първенство във Франция през 1998-а. В този период вкарва 5 гола за 76 двубоя с "трикольорите".

На клубно ниво Трифон Иванов е триумфирал 3 пъти с титлата на България: 1988/1989, 1989/1990 и 1991/1992 с ЦСКА, веднъж с Купата на България през 89-та и същата година със Суперкупата на страната. С Аустрия Виена е шампион от сезон 1995/1996.