48-часовото изслушване на Симона Халеп пред Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана приключи. Обжалването ѝ е във връзка с наложеното 4-годишно спиране на състезателните права заради положителна проба от US Open през 2022-а за забранено вещество, произвеждащо червени кръвни клетки. Отделно, румънката бе обвинена в неточности на биологичния ѝ паспорт през миналия май.

Ако наказанието не бъде отменено, то ще продължи до октомври 2026-а, когато тенисистката ще е навършила 35 години.

Състезателката отрече всички обвинения и се закани да изчисти името си. Тя нае някои от най-добрите спортни адвокати за съда в Швейцария. Сред тях е американецът Хауърд Джейкъбс, който често представлява именити спортисти, замесени с допинг санкции.

Халеп стана № 1 в ранглистата на WTA през 2017-a. Румънката спечели "Уимбълдън" през 2019-а, година след като триумфира на "Ролан Гарос".

"Страните бяха информирани, че сега КАС ще обсъжда и подготви решението и основанията си. Няма конкретна дата, която да е оповестена с уважение към известяването на финалното решение", гласи прессъобщението на Спортния арбитражен съд в Лозана.

"Беше дълго изслушване и това, което мога да кажа е, че имах възможността да изложа защитата си. Наистина вярвам, че истината ще излезе наяве и денят, в който да съм в съда ще е скоро. Не мога да кажа повече, така че трябва да чакам решението и тогава ще мога да дам повече информация. Благодаря ви, че дойдохте и се надявам да ви видя", каза Халеп при излизането си от Касационния арбитражен съд в Швейцария.