В ранните часове на 12-и февруари (българско време) ще се проведе едно от най-гледаните ежегодни спортни събития. Час и половина след настъпването на седмата седмица от 2024 г. у нас ще бъде даден стартът на "Супер Боу 58" - финалът на сезон 2023 в Националната футболна лига по американски фубол.

Събитие, което през последните календари задмина северноамериканските меридиани и с всеки изминал финал става все по-популярно из целия свят.

Тази година то ще се проведе в Лас Вегас, Невада на "Allegiant Stadium". "Звездата на смърта" е дом на Лас Вегас Рейдърс и за пръв път ще бъде домакин на най-важния мач в НФЛ.

На терена един срещу друг ще се изправят шампионите на Националната футболна конференция и на Американската футболна конференция. Сан Франциско Форти Найнърс срещу Канзас Сити Чийфс.

"Деветките" са един от най-легендарните клубове в историята на спорта, докато "вождовете" са на победа от това да се превърнат в най-новата династия в Националната футболна лига.

Да започнем отзад-напред. Воденият от Анди Рийд отбор на Канзас ще играе на своя четвърти "Супер Боу" за последните 5 кампании. Чийфс спечелиха трофея "Ломбарди" два пъти - през 2020 и 2023 г. Единствено "пенсионерът" Том Брейди и Тампа успяха да неутрализират атомната тройка Патрик Махоумс - Травис Келси - Тайрик Хил през 2021 г.

През 2020 г., когато се проведе "Супер Боу 54", един срещу друг отново се изправиха Канзас срещу Сан Франциско. Тогава "вождовете" спечелиха с 31:20, а силното представяне на Махоумс му донесе и заслужена награда MVP. Куотърбек на 49-ърс тогава бе Джими Гараполо, който някога бе сочен за заместник на Брейди в Ню Ингланд. "Джими Джи" обаче разочарова с представянето си - два негови паса попаднаха в чужди ръце, а нападението на Сан Франциско записа едва три успешни трети дауна. Преди година пък Канзас спечели срещу Филаделфия Ийгълс с 38:35. Махоумс отново бе избран за Най-полезен играч в мача, а Травис Келси победи брат си Джейсън. Защитата на Канзас имаше далеч повече трудности срещу "Фили". "Орлите" поставиха рекорд за най-много отбелязани точки от отбор, който губи "Супер Боу". Късен "фийлд гол" от 27 ярда в заключителните секунди на редовното време донесе успеха на Канзас, а Махоумс спечели първият "Супер Боу", в който и двамата куотърбеци са афро-американци.

Трети трофей в рамките на 5 сезона ще изстреля Канзас в орбита, където малко отбори са стигали...

Ню Ингланд Пейтриътс от началото на новия век, Далас Каубойс от '90-те години на миналия, Питсбърг Стийлърс от '70-те и разбира се, Сан Франциско Форти Найнърс от '80-те.

"Деветките" се превръщат в славно име в спортната история на САЩ именно преди повече от 40 години, когато Джо Монтана, Джери Райс и покойният Бил Уолш с "Нападението от Западния бряг" тероризират и доминират в Лигата. Последният "Ломбарди" трофей в музея на "Ливай Стейдиъм" в Санта Клара датира от януари 1995 г. Сан Франциско се нуждаеше от 18 години, за да се завърне на голямата сцена и да играе в "Супер Боу 47". Тогава "деветките" отстъпиха на Балтимор и феноменалната защита на Рей Люис и Ед Рийд, а следващото им класиране за големия танц, както вече казахме, бе загубата от Канзас преди години.

Сега начело на атаката на 49-ърс е 24-годишният Брок Пърди. Подавачът кара своя втори сезон в НФЛ, след като през 2022 г. бе избран като последен(262) в Драфта. По-малко от година и половина по-късно Пърди може да стане вторият най-млад "куотърбек", който печели "Супер Боу". Единствен пред него ще е Бен Ротлисбъргър - бъдещ член на Залата на славата и легенда на Питсбърг.

Трябва да се отбележи обаче, че Пърди не е най-ценният актив в нападението на Сан Фрнациско. Това ще бъде "рънинг бекът" Крисчън Макафри, който е сред основните кандидати за MVP трофея в редовния сезон. Ако офанзивната линия на 49-ърс успее да разчисти "пътечките" пред номер 23, то защитата на Канзас ще има много тежка и дълга вечер.

Естествено, същото може да бъде казано и за връзката Махоумс - Келси, за Пърди - Джордж Китъл или за "сейфтитата" на Канзас Джъстин Рийд и Майк Едуардс. Две ядрени нападения и две стоманени защити. Какво повече може да иска всеки един неутрален фен на НФЛ?