Унгарският външен министър Петер Сиярто призова Европейския съюз да обяви йеменската бунтовническа група хути за терористична организация и да помогне на йеменското правителство да укрепи своята брегова охрана, предава агенция MTI.

Той посочи, че ако "страните членки на ЕС и други западни страни не предприемат твърди мерки, европейската икономика и компании ще трябва да заявисят от атаки от страна на хутите и че това ще бъде фактор на несигурност за дълъг период от време".

"Западният свят седеше и наблюдаваше дълго време и, за съжаление, не осъзна сериозността на заплахата, представлявана от хутите. По този начин през последните седмици трафикът, който съставлява 15 процента от световната търговия, е застрашен близо до бреговете на Йемен поради атаките", заяви Сиярто и добави, че разходите за транспортиране на стоки от Азия до Европа са се увеличили значително поради атаките на хутите.

Той оцени, че това представлява сериозен проблем за няколко унгарски компании, тъй като доставките не пристигат навреме, а разходите за пратки също се увеличават.

"Светът не може да позволи на тази бунтовническа организация да застраши свободата на световната търговия до такава степен. И Европейският съюз трябва да предприеме стъпки, тъй като това не е добре за икономиките на страните от Европейския съюз, в допълнение към предизвикателствата, пред които те вече са изправени", допълни Сиярто.

Сиярто също посочи, че "центърът на тежестта на глобалната икономика" се е изместил от Запада на Изток, добавяйки, че интересът на ЕС е "да изгради възможно най-близко икономическо сътрудничество между Изтока и Запада", така че Унгария, по време на своето председателство на ЕС през втората половина на тази година, ще се фокусира върху развитието на по-тесни връзки с Югоизточна Азия.