Състезанието от календара на MotoGP в Аржентина бе отменено от промоутъра, бе обявено по-рано днес.

"Заради настоящата ситуация в Аржентина промоутърът на състезанието информира, че в момента не могат да се гарантират условията, които се изисква за провеждането на кръг за Световната купа през 2024 по стандартите на MotoGP. Състезанието няма да бъде заменено в календара за 2024. MotoGP се надява да се завърне на пистата Термас в Рио Ондо през 2025", написаха организаторите.

Mиналата седмица се появи информация, че надпреварата в Термас де Рио Ондо е загубило държавното си финансиране и провеждането му е пред провал.

Аржентина се завърна в календара на Световния шампионат по мотоциклетизъм през 2014-а и оттогава насам само пандемията провали състезанията там. В последните години Гран При на Аржентина срещна различни проблеми - през 2021 в боксовете на пистата избухна голям пожар, а през 2022-а забавянето на част от оборудването на отборите провали първия ден от състезателния уикенд.

ФИМ и Дорна заявиха, че няма да се търси заместник на Аржентина в календара и изразиха надежда, че състезанието ще се върне в MotoGP през 2025 година.