Израелските отбранителни сили започнаха да наводняват мрежата от тунели на палестинската групировка ХАМАС на фона на интензивните боеве в Ивицата Газа и предупрежденията на ООН за потенциален "колапс на хуманитарната система“ в анклава, предава AFP.

Епицентърът на боевете през последните седмици бе Хан Юнис, главният град в южната част на Ивицата Газа, където огромни райони бяха превърнати в кална пустош от бомбардирани сгради.

"Напуснахме болница под обстрел на танкови и въздушни удари. Не знаехме къде да отидем. На студа сме, оставени да се справяме сами, без палатки и каквото и да било, за да оцелеем“, разказва млада жена пред журналист на медията.

На други места в града израелските войски разведоха журналисти на обиколка на тунел, който според тях е бил използван като команден център на ХАМАС.

"Всяка война има свои собствени характеристики и мисля, че тази война, нейният основен характер е свързан с тази надземна и подземна маневра“, подчерта Дан Голдфус, командир на 98-ма парашутна дивизия, пред репортери.

Израелската армия, която нарича огромната мрежа от тунели "метрото в Газа“, заяви във вторник, че е започнала да наводнява подземните комплекси с вода в опит да "неутрализира заплахата от подземната мрежа на ХАМАС“.