Обединеното кралство предлага план от пет точки за прекратяване на войната между Израел и ХАМАС, тъй като западните съюзници, които подкрепят еврейската държава, настояват за постоянно прекратяване на огъня и политически процес, който да определи пътя за създаване на палестинска държава, съобщава Financial Times.

"Инициативата, която министърът на външните работи на Велокобритания лорд Дейвид Камерън е обсъдил с израелски и палестински лидери по време на обиколката си в региона тази седмица, призовава за незабавно спиране на военните действия. Тя ще бъде използвана, за да се осигури освобождаването на заложниците, държани в Газа, и да се преговаря за постоянно прекратяване на огъня", е заявил високопоставен служител в Обединеното кралство.

В инициативата се предлага също да се определи ясен "политически хоризонт" за създаването на палестинска държава заедно с Израел, както и да се сформира технократско палестинско правителство, което да управлява окупираните Западен бряг и Газа след войната. ХАМАС ще трябва да освободи всички заложници и да се ангажира с прекратяване на атаките срещу Израел, което ще бъде гарантирано от регионалните държави.

Тя включва предложение висшите лидери на ХАМАС в Ивицата Газа, включително Яхия Синвар, организатор на атаката от 7 октомври, която предизвика войната, да напуснат Ивицата и да се отправят към друга държава.

"Това, което се опитваме да направим, е да затвърдим идеята, че когато получим тази пауза, трябва да работим усилено, за да я превърнем в трайно прекратяване на огъня, и наистина да се съсредоточим върху реалистичните и постижими неща, които действително биха могли да направят прекратяването на огъня постоянно и устойчиво", е заявил служителят на Обединеното кралство.

Предложението е една от няколкото инициативи, които се обсъждат от западните и арабските държави в момент, когато международният натиск върху Израел да прекрати офанзивата си в Газа, при която са загинали повече от 26 000 души, според палестински официални лица.

Обединеното кралство смята, че планът му допълва другите инициативи, и го е повдигнало пред правителствата на САЩ, Европа и арабските страни.

"Мисля, че в международната общност има все по-голям консенсус, че заложническата сделка и паузата са ключовете за отключване на шанса за постоянно прекратяване на огъня", е заявил служителят.

"И че трябва да имате много по-ясен политически хоризонт за палестинската държава: ново палестинско правителство за Западния бряг и Газа, и че ХАМАС никога повече не трябва да има възможност да атакува Израел."

Катар, заедно със САЩ и Египет, вече посредничи между Израел и ХАМАС за постигане на споразумение, което да доведе до едномесечна пауза във войната, по време на която ХАМАС да освободи останалите 136 заложници. В замяна на това Израел ще освободи палестински затворници и ще допусне повече помощи в Газа.

Но преговорите се проточиха поради отхвърлянето от страна на Израел на искането на Хамас за постоянно прекратяване на огъня в края на всяко споразумение, за което посредниците също настояват, твърдят хора, запознати с преговорите.

Очакваше се ръководителите на ЦРУ и МОСАД да разговарят с катарския министър-председател в събота в Париж, за да излязат от задънената улица.

Отделно от това арабските държави работят по подкрепяна от САЩ инициатива за осигуряване на прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците като част от по-широк план, който може да предложи на Израел нормализиране на отношенията, ако се съгласи на "необратими" стъпки към създаването на палестинска държава.

Това би могло да включва официализиране на връзките на Саудитска Арабия и други арабски държави с Израел.

Въпреки международния консенсус относно необходимостта от постоянно прекратяване на огъня и подновения фокус върху постигането на решение на продължителния израелско-палестински конфликт, съществуват значителни предизвикателства пред прекратяването на войната и започването на нов мирен процес.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху изключи всякакви стъпки към създаването на палестинска държава или сътрудничество с подкрепяната от Запада Палестинска власт, която управлява ограничени части от Западния бряг. Той също така отхвърли всяко постоянно прекратяване на огъня като част от заложническата сделка.

Вместо това Нетаняху настоя, че Израел ще продължи офанзивата си в Газа, за да унищожи ХАМАС и да се стреми към "пълна победа" след нападението на войнстващата групировка на 7 октомври, при което според Израел са загинали около 1200 души. Бойците са взели и около 250 заложници.

Въпреки пречките, западни и арабски официални лица обсъждат с палестинските лидери формирането на ново палестинско правителство, за да има надежден орган, който да управлява Газа - която ХАМАС контролира от 2007 г. насам - и Западния бряг. Идеята е да има технократска администрация с овластен министър-председател, са заявили официалните лица.

Това отразява осъзнаването, че слабата Палестинска автономия, която се ръководи от 88-годишния президент Махмуд Абас и е непопулярна сред много палестинци, не разполага с необходимия авторитет, за да се придвижи към Газа.

Политическото крило на ХАМАС ще бъде включено в процеса на формиране на новото правителство, стига да приеме съществуването на еврейската държава на базата на границите отпреди войната през 1967 г., когато Израел окупира Газа и Западния бряг, заявяват арабски представители.

Обсъждат се различни имена, които да оглавят новата администрация, като се смята, че основните претенденти са Салам Фаяд, бивш министър-председател на Палестинската автономия, и Мохамед Мустафа, председател на Палестинския инвестиционен фонд.

Арабски дипломати настояват, че палестинците сами ще изберат състава на администрацията, която ще се съсредоточи върху възстановяването на Газа и администрирането на районите на Западния бряг. Изборите ще се проведат след определен преходен период, вероятно след две години.

Един арабски дипломат е заявил, че палестинските лидери не възразяват срещу технократско правителство, но е добавил, че се нуждаят от политически гаранции към създаването на палестинска държава, за да се гарантира, че то има легитимност в очите на палестинците.

Дипломатът е заявил, че има координация между западните и регионалните държави. Но в крайна сметка арабските сили ще трябва да свършат "тежката работа", за да представят "всеобхватен план", който след това може да бъде приет от администрацията на Байдън, тъй като САЩ имат най-много лостове за влияние върху Израел.

"Трябва да изглежда, че това е визията на Байдън за мир", смята дипломатът.