По-рано днес се оформи и мъжкият финал на Australian Open. Първо Яник Синер отстрани настоящия носител на трофея Новак Джокович, а след това Даниил Медведев достигна третия си мач за титлата в Мелбърн, правейки пълен ремонт над Александър Зверев.

Двамата имаха крайно различен път до последния мач на турнира. Италианецът отстъпи само един сет в 6-те си двубоя и то срещу Джокович днес. Руснакът загуби един в първи кръг, два във втори, един на 1/8-финалите, два на 1/4-финалите и още два днес. Сумарното време за 27-годишния московчанин на корта през тези 6 срещи е 20 часа и 33 минути.

Общото между Медведев и Синер е, че и двамата са печелили титлата на ATP 250 надпреварата Sofia Open в столичната ни "Арена София". Руснакът го стори 2019-а срещу унгареца Мартон Фучович, който бе спрян още в първия кръг на Australian Open от Григор Димитров този месец. Следващите две издания на състезанието у нас бе спечелено от Синер. Южнотиролецът и до днес остава единственият, който е вдигал повече от веднъж купата от Sofia Open. Италианецът можеше да направи и хеттрик, но в полуфиналите през 2022-а получи контузия срещу Холгер Руне и се отказа в третия сет.

Сега Синер е в първия си финал от Големия шлем, а Медведев - на 6-и. Ако 22-годишният носител на Купа "Дейвис" от миналия сезон триумфира в неделя, ще остане четвърти в световната ранглиста. При успех за Медведев, той ще измести Карлос Алкарас от втората позиция, събирайки 9465 точки. В момента испанецът е с 9255, а руснакът - с 8765. Водачът Новак Джокович ще остане първи, но с 9855 точки.

Към момента Медведев води с 6:3 победи срещу Синер. Последните 3 мача бяха в полза за южнотиролеца. От 9-те двубоя, едва два са били на открито извън зала. Всички срещи между двамата са били в два от 3 сета.