Китай изисква от Иран да овладее нападенията на бунтовниците хути срещу кораби в Червено море или да рискува да навреди на търговските си отношения с Пекин, твърдят пред Reuters четирима ирански източника и дипломат, запознат с въпроса.

Обсъждането на нападенията и търговията между Китай и Иран се е състояло на няколко скорошни срещи в Пекин и Техеран, са заявили иранските източници, отказвайки да предоставят подробности за това кога са се състояли и кой е присъствал на тях.

"По принцип Китай заявява: "Ако нашите интереси бъдат засегнати по някакъв начин, това ще се отрази на бизнеса ни с Техеран. Затова кажете на бунтовниците хути да проявят сдържаност", според ирански служител, информиран за разговорите, който е говорил пред Reuters при условие за анонимност.

Нападенията, за които бунтовниците хути твърдят, че са в подкрепа на палестинците в Ивицата Газа, увеличиха разходите за транспорт и застраховки, като нарушиха ключов търговски маршрут между Азия и Европа, който се използва широко от кораби от Китай.

Китайските официални лица обаче не са направили никакви конкретни коментари или заплахи за това как биха могли да бъдат засегнати търговските отношения на Пекин с Иран, ако интересите му бъдат засегнати от нападенията на хутите, твърдят четиримата ирански източници на британската медия.

Въпреки че през последното десетилетие Китай е най-големият търговски партньор на Иран, търговските им отношения са едностранчиви. Например китайските петролни рафинерии са закупили над 90 % от износа на ирански суров петрол през миналата година, според данни за проследяване на петролни танкери на фирмата за търговски анализи Kpler, докато санкциите на САЩ са държали настрана много други клиенти и китайските фирми са се възползвали от големи отстъпки.

Все пак иранският петрол представлява само 10% от вноса на суров петрол в Китай и Пекин има редица доставчици, които биха могли да покрият недостига на други места.

Ирански източници на британската агенция твърдят, че Пекин е дал ясно да се разбере, че ще бъде много разочарован от Техеран, ако бъдат засегнати кораби, свързани с Китай, или ако интересите на страната бъдат засегнати по някакъв начин.

"Но макар Китай да е важен за Иран, Техеран има и пълномощници в Газа, Ливан, Сирия и Ирак, в допълнение към хутите в Йемен, и регионалните му съюзи и приоритети играят важна роля при вземането на решения", заявява един ирански вътрешен източник.

По-рано Financial Times съобщи, че САЩ са поискали от Китай да призове Техеран да овладее бунтовниците, атакуващи търговски кораби в Червено море, но не са забелязали признаци за помощ от Пекин. Длъжностните лица многократно са повдигали въпроса пред висши китайски служители през последните три месеца, като са ги помолили да предадат предупреждение на Иран да не разпалва напрежението в Близкия изток след атаката на ХХАМАС срещу Израел на 7 октомври и последвалата война.