Съдията, водещ делото срещу Барселона за 7-те милиона евро, които каталунците са платили на Хосе Мария Енрике Негрейра, е призовал бившия началник на реферите да даде показания, въпреки че адвокатите на Негрейра са притеснени за здравето му, съобщава авторитетното издание The Athletic.

Миналият март бяха повдигнати обвинения срещу Барселона заради 7.3 милиона евро, които са преведени на Хосе Негрейра, бившият вицепрезидент на испанската съдийска комисия. Транзакциите са извършени между 2001 и 2018 година.

Освен Негрейра, настоящият президент Жоан Лапорта, предшествениците му Сандро Росел и Хосеп Мария Бартомеу с няколко други бивши клубни директори също се разследват в момента. Всички те отричат да са сторили нещо нередно.

Единствените показания от Енрике Негрейра до момента бяха пред данъчните власти. Разкритията им доведоха до публичност на случая и накараха прокуратурата да се заеме с него.

Някогашният шеф на арбитрите е споделил, че каталунците са му плащали, за да се уверят, че нито едно съдийско отсъждане не е направено срещу тях. Той е представил медицински документи чрез юристите си, в които пише, че не е в състояние да говори пред съда, защото е болен от Алцхаймер. През октомври 78-годишният Негрейра е бил прегледан от доктор, работещ за Института на законната медицина в Барселона.

Съдия Хоакин Агир Лопес сега каза, че Негрейра ще бъде призован да даде показания на 21 февруари.

Барселона и Енрике Негрейра отрекоха, че финансовите операции представляват нещо грешно. Клубът е на мнение, че той е бил нает като външен консултант, който е предоставял доклади, свързани с професионалното рефериране.

Разследването продължава, но последното развитие стана публично през септември, когато Агир Лопес предостави документ, видян от The Athletic, показващ промяна в стратегията на прокуратурата.  

Лопес призна, че в момента се обмислят потенциално нови обвинения, без да се зачеркват старите.

Първоначалните обвинения в корупция изискват допълнителни доказателства освен плащанията, които клубът е направил към Негрейра. В момента разследването на Агир Лопес търси конкретни доказателства или признания от замесените страни, че парите са преведени директно в замяна на фаворизирано отношения на терена.

Негрейра, Барселона, бившите и настоящите ръководители отричат това да е истина.

През септември Агир Лопес призна, че не са намерени доказателства, че Негрейра е плащал на арбитри да влияят на резултати от мачове. Публикации в местни медии подсказаха, че съдията е започнал да губи надежда, че ще намери улики, които ще подкрепят обвиненията от последните месеци. Това го е накарало да промени фокуса си.

Подкупът е едно от престъпленията, които не могат да бъдат обработени от съдия, според испанския закон. Ако случаят бе продължил в тази насока, последната дума щеше да има жури след процес.