Президентът на САЩ Джо Байдън планира да изпрати директора на ЦРУ Уилям Бърнс в Европа, където той трябва да помогне за постигането на споразумение между палестинската въоръжена групировка ХАМАС и Израел, съобщи Washington Post, цитирайки неназовани източници.

Според вестника Бърнс ще пътува до Европа през следващите дни за разговори с директорите на израелското и египетското разузнаване Дейвид Барни и Абас Камел и катарския премиер Мохамед бин Абдулрахман бин Джасим ал Тани.

Очаква се разговорите на Бърнс в Европа да се основават на неговите телефонни разговори с колеги, както и на работата на високопоставения представител на Белия дом за Близкия изток Брет Макгърк, който проведе срещи в катарската столица Доха и Кайро по-рано тази седмица.

Египет и Катар бяха ключови посредници в преговорите между Израел и ХАМАС, въоръжената групировка, чиято смъртоносна атака на 7 октомври предизвика войната в Газа, след което израелските военни започнаха офанзива в Ивицата Газа, която уби десетки хиляди палестинци.

Двете страни помогнаха за установяването на хуманитарна пауза в боевете през ноември, когато бяха освободени някои от заложниците, държани от Хамас в Газа, докато израелските власти на свой ред освободиха палестинци, затворени в израелски затвори