Бившият играч на Милан Звонимир Бобан напусна УЕФА като знак на протест срещу плана на президента Александър Чеферин да удължи управлението си на европейската централа до 3031 година, пише авторитетното издание The Athletic.

През 2016-а словенският юрист застана начело на УЕФА. Той имаше амбиция да ограничи мандатите на ръководителите в Нион до 3. Миналият месец на изпълнителния комитет в Хамбург стана ясно, че Чеферин вярва, че мандатите, които са започнали преди 2017-а, не бива да влизат в това число и не трябва да бъдат ограничавани.

Друг служител в УЕФА - Дейвид Гил призна притеснението си по време на събранието, тъй като това няма да е в духа на правилата. Въпреки това, главният изпълнителен директор на Манчестър Юнайтед не смята да подава оставка.

"Макар че изразих най-дълбоките си тревоги и тоталното си неодобрение, президентът на УЕФА не смята, че има някакви законови проблеми с предложените промени, още повече морални или етични, и възнамерява да продължи напред с личните си интереси. Иронията е, че президентът на УЕФА предложи и пусна серия от реформи през 2017-а, които трябваше да предотвратят тази възможност. Тези правила бяха създадени да защитават УЕФА и европейския футбол от лошо управление, което от години за съжаление се отъждествяваше със стара система на футболно управление. Реформите бяха в услуга на футбола и президента на УЕФА. Отдалечаването му от тези ценности е отвъд разбирането“, заяви Бобан.

Той допълва, че ще е срещу принципите и ценностите, които защитава, ако мълчаливо подкрепи изменението на правилата. Хърватинът допълва, че не се опитва да е герой, особено, защото не е единственият, който споделя това мнение.

Всяко изменение в правилника трябва да бъде ратифицирано от мнозинството на 55-те членки в УЕФА. Това може да се случи на годишния конгрес в Париж на осми февруари.

В отговор, тази седмица Чеферин заяви в интервю пред "Дейли Телеграф“, че отрича предложените рокади за способ, с които да се задържи още дълго на власт. Toй се аргументира, че по този начин става дума за стягане на правилника на организацията. Словенецът допълва, че не е решил дали желае да остане отвъд 2027 година, когато изтича мандатът му.

"Да си призная, доста съм уморен“.