"Макар Ту биШват да е празник от древността, екологичните ценности, свързани с този ден, са възможно най-съвременни. Традициите, свързани с фестивала, който бележи началото на селскостопанския цикъл на земята в Израел, отразяват силния акцент, който юдаизмът поставя върху уважението към растителния свят, животните и устойчивото земеделие, както и върху опазването на света, в който живеем", пише заместник посланикът на еврейската държава в България Наама Леви в материал, изпратен до редакцията на "Фокус" и публикуван без редакторска намеса.

"Известен като "Нова година на дърветата“, през 1884 г. се появява модерен празничен обичай, след като еврейски фермери засаждат 1500 овощни дървета, посочени в Библията като местни за тази земя. Израелските залесителни дейности продължават и до днес, като от началото на ХХ век са посадени 240 милиона дървета.

Едва ли обаче при предстоящия (четвъртък, 25 януари) Ту биШват дейностите по засаждане на дървета ще бъдат особено радостни тази година, случващи се в момент, когато всяко събитие се измерва спрямо травматичните събития от 7 октомври.

В израелските кибуци, където Ту биШват се отбелязва като празник на селското стопанство, празненствата вероятно ще бъдат ограничени. Кибуците в Южен Израел бяха сред повече от 30 земеделски общности, които се превърнаха в мишена на терористичната организация Хамас, а стотици членове на кибуците и жители на други селскостопански села бяха брутално избити или отвлечени в Газа. 

Оцелелите са разселени или след опожаряването на домовете им, или в резултат на продължаващия ракетен обстрел. Опасните условия са принудили фермерите да напуснат своите ниви и оранжерии и за съжаление да изоставят селскостопански животни в хамбари, кошари и курници. 

Само спасителните акции на всеотдайни фермери и смели доброволци спасяват някои от животните от огромно страдание или дори смърт, докато опитите за прибиране на посевите спасяват поне част от реколтата, преди да изгние. Все пак предстоят години на рехабилитация, преди фермите в западната част на Негев, център на израелското земеделие, да бъдат възстановени до състоянието си в навечерието на клането.

Последиците от нападението на Хамас не се ограничават само до Израел. Земеделските познания, развити и натрупани в тези общности, се разпространяват надлъж и нашир, тъй като стажанти от развиващите се страни (някои от които бяха убити или отвлечени на 7 октомври) идваха да се обучават в напреднали селскостопански технологии, а израелците пътуваха в чужбина, за да споделят знанията си с фермери по целия свят, включително като инструктори на MASHAV, Израелската агенция за международно сътрудничество за развитие, и други сдружения с нестопанска цел или чрез частни инициативи.

Като се има предвид огромният принос на Израел за подобряване на селскостопанските практики по целия свят и положителните ефекти, които тези усилия имат върху опазването на околната среда и осигуряването на храна на толкова много нуждаещи се, можеше да се очаква, че активистите ще осъдят умишленото унищожаване на селскостопанските общности. За жалост това не се случи.

Грета Тунберг, една от най-видните защитнички на околната среда, не се поколеба нито за миг, преди да обърне гръб на всички принципи, които представлява, за да популяризира насилствен политически дневен ред. В публични изявления, публикувани скоро след клането на 7 октомври, тя избра да застане на страната на терористите и не сметна за уместно да спомене дори и бегло 1200 жертви на Хамас или жертвите на сексуално насилие, извършено срещу жените в Израел през този ужасен ден.

Също така Тунберг пренебрегна невинните цивилни, отвлечени в Газа, като учената в сферата на селскостопанските науки д-р Шошан Харан от кибуц Беери, която беше държана за заложник в продължение на 50 дни. Д-р Харан е основател на неправителствената организация Fair Planet (Справедливата планета), чиято мисия е да помага на дребните земеделски стопани, а самата тя използва задълбочените си познания за зеленчуковите семена, за да осигури на около милион африканци надежден източник на храна. 

Пренебрегвайки принципите, които уж изповядва, в полза на терористите, Грета Тунберг навреди както на собствената си репутация, така и на борбата за защита на нашата планета и нейните жители.

Израел, от друга страна, няма да изостави принципите си или дълбоката си връзка със земята. Израел ще се възстанови и ще продължи да споделя своите знания и опит, независимо дали в селското стопанство, управлението на водите или здравеопазването, с надеждата да допринесе за превръщането на нашия свят в по-добро място.

Тази година празненствата за Ту биШват ще бъдат по-различни от обичайното. Наред със скръбта на Израел по убитите мъже, жени и деца и загрижеността за тези, които все още са заложници в Ивицата Газа, на този празник, който почита природата, ще скърбим за пострадалите земеделски общности, унищожените ниви и изгубения добитък.

Освен това ще отдадем почит на фермерите и доброволците, които рискуваха живота си, за да спасят ферми, ниви и животни, както и на устойчивостта на израелското селско стопанство и обещанието, което то олицетворява за по-добро и по-здравословно бъдеще не само за израелците, но и за всички навсякъде в нужда".