Бившата състезателка от "златното поколение" в художествената гимнастика Боряна Гинева празнува рожден ден днес. Бурка, както я наричат близките й, освен огромния си талант, има и своята впечатляваща история.

След като влиза в националния отбор, пловдивчанката попада в една група от изключителни гимнастички - силен отбор, но и силна конкуренция. Там тя успява да се наложи и да се превърне в една от големите надежди на българската художествена гимнастика.

Съдбата обаче има други планове за нея. Боряна напуска отбора, прибира се в родния Пловдив и малко след това ражда дъщеря си. В края на 90-те, младата майка намира сили и се връща в залата на легендата Нешка Робева, за да помогне и да подкрепи българския отбор, който по това време започва да навлиза в кризисния си период.

Боряна винаги е правила впечатляващи пируети и е отскачала с огромна лекота и височина. Именно заради тези качества много хора, възхитени от представянето й, я наричат "Въздушната Боряна".

Дълги години тя е част от "Нешънал арт" (Трупата на Нешка Робева), както и от екипа на КХГ "Левски", в който работи до ден днешен.