"Играехме 1-2-2 зонова защита. В НБА, да. Срещу Коби Брайънт. В началото на мача дори печелихме. Предполагам, че това ни е заблудило малко."

Това са думи на човека, който виждате на снимката. Не, не говоря за Коби Брайънт, а за №5 в червено - Джейлън Роуз. Бивш играч в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада и жертва/свидетел на най-великото сингъл шоу в историята на Лигата в последните 50-60 години.

Краят на януари е странно-неприятно време за феновете на баскетбола в последно време. Неприятно, защото след само 4 дни ще се навършат 4 години от една от най-големите спортни трагедии в последните десетилетия. 4 години от преждевременната смърт на Коби Брайънт и неговата дъщеря, както и на още 7 души. "Черната мамба" почина в катастрофа с хеликоптер на 26 януари, а смъртта му отприщи серия от събития, които сериозно повредиха психиката и здравето на много хора по света в следващите месеци.

Странно, защото днес също има важна годишнина, която е свързана с величествената кариера на Коби. На днешната дата през 2006 г. в "Стейпъл Сентър" Коби реализира 81 точки в мач от редовния сезон срещу Торонто Раптърс. По този начин Коби се нарежда на второ място след Уилт Чембърлейн в класацията за най-многоточки в един мач. Уилт бележи 100 в средата на миналия век, но от онези 100 няма видео доказателство. Снимковото се простира до една снимка след мача. В случая с Коби нещата не стоят така.

Срещата и най-добрите моменти от нея могат да бъдат наблюдавани в интернет ден след ден. И едва ли може да омръзне.

"На кой щеше да подава Коби? Смуш Паркър? Преди да се усетим, Коби имаше прилични цифри в статистиката си, но в никакъв случай не можем да кажем, че беше "избухнал". Имаше към 20 и нещо точки през първата част. След това отбеляза към 40 точки през третата четвъртина. Беше изключително доминиращ. Нали се сещате, когато растете и баскетболният кош отзад в двора е на 2.40 см и играете срещу приятел, който може да забива на 3-метров кош, но играе с вас на по-ниския.... Беше същото."

Oтново думи на Джейлън Роуз, който може да се похвали с историческа кариера на колежанско ниво и с повече от прилична кариера като коментатор и анализатор за ESPN. Роуз тамън е пристигнал в единствения канадски тим в Лигата. За съжаление, най-голямата звезда в историята на Торонто до онзи момент - Винс Картър, си е тръгнал преди седмици, след като изненадващо е трйднат по заповед на ръководството. Сделка, която тогава разтърсвя НБА така, всякаш днес някой доброволно да се раздели с Леброн или Дюрант.

Съставът на Раптърс е ... приличен в най-добрия случай. Този на Лейкърс е може би още по-зле. Куаме Браун, Смуш Паркър, Крис Мим, Ламар Одом и Коби. "Езерняците" все още се съвземат от отсъстивето на Шакил О'Нийл и всеки в "града на ангелите" е наясно, че този сезон няма да я бъде. Лейкърс губят предишните си два мча - гостувания на Сакраменто и Финикс, в които Брайънт бележи общо 88 точки. Лейкърс влизат в мача с актив от 21 победи и 19 загуби.

"Коби ни разби, наистина. Но не каза нито дума. Мислехме как да го спрем по време на мача. Предложихме на треньора да го дублираме. Нека някой друг да ни победи...Играеше едно в едно, между краката, зад гърба, тройки, поднасяния, забивки. Помня, че по едно време осъзнах, че тук може да се случи нещо историческо".

И нека поговорят и числата:

14, 12, 27, 28 (точки във отделните четвъртини)

18 точки срещу Джейлън Роуз

Лейкърс губят с 18 точки разлика през втората четвъртина

Коби бележи с 14 точки повече от целия отбор на Торонто през второто полувреме

Лос Анджелис печелят със 122:104

18 от 20 вкарани наказателни изстрела

28 от 46 отбелязани опита от игрището (7 отбелязани тройки)

6 борби и 2 асистенции

Коби остава на 19 точки от Уилт, след като Фил Джаксън му дава само 6 минути почивка за целия мач. Оттогава досега само Донован Мичъл и Деймиън Лилард се осмелиха да погледнат към осеяния с облаци връх със своите 71 точки през миналата година. Да се чуди човек какво щеше да стане, ако Коби беше останал още две-три минути в игра? Едва ли щеше да стигне трицифрен актив, но знае ли човек.

"Когато бяхме в един таймаут си казахме, че нищо не става от нас. Ние сме идиоти. Как позволихме това нещо? Защо не сме по-добри в защита?  Но всичко това показва колко много го уважавахме. Ако той беше казал нещо или беше започнал да говори глупости на игрището, нещата щяха да са различни. Но винаги когато си наблизо до личности като Коби, трябва да си готов, че нещо странно може да се случи..."