Андрей Рубльов достигна 1/4-финалите на Australian Open за втора поредна година. Руснакът надделя срещу последния останал австралиец в основната схема Алекс де Минор. 5-ият в световната ранглиста спечели с 6:4, 6:7(5), 6:7(4), 6:3, 6:0 след 4 часа и 14 минути на централния корт "Род Лейвър Арина".

В първия сет руснакът взе 65 % от точките на първото си подаване, 45 % на второ и проби два пъти, допускайки един пробив. Втората и третата част се стигна до тайбрек, като и в двата случая местният представител бе по-съобразителен, допусна по-малко неточности и поведе с 4:6 7:6(5), 7:6(4). Четвъртият сет Рубльов спечели 71 % от разиграванията на първия си начален удар, 62 % на втори и направи два брейка срещу един за съперника. В последната част шампионът от Хонг Конг се оказа по-свеж физически, като не даде дори гейм на Де Минор.

На 1/4-финалите Андрей Рубльов ще се изправи срещу Яник Синер. Италианецът се справи с друг руснак - Карен Хачанов по-рано днес.

До момента Синер и Рубльов са играли 6 пъти, а южнотиролецът е с 4 успеха. Руснакът се класира днес на 10-ия си 1/4-финал в Големия шлем.