Европейският съюз разработи план от 10 точки за трайно, цялостно решение на израелско-палестинския конфликт, съобщава Euractiv.

"Като се има предвид настоящата ситуация и въпреки очевидните трудности и несигурност, е дошло времето да се подготвим за (всеобхватен) израелско-палестински мир“, гласи въведението към проектодокумента, видян от медията.

Усилията имат за цел външните министри на ЕС да обсъдят ситуацията в ивицата Газа и нейните по-широки последици за региона с някои от ключовите заинтересовани страни в региона в понеделник, 22 януари.

Документът определя поредица от стъпки, които в крайна сметка биха могли да доведат до мир в Ивицата Газа, създаване на независима палестинска държава, нормализиране на отношенията между Израел и арабския свят и гарантиране на дългосрочна сигурност в региона, според чернова, изготвена от дипломатическата служба на ЕС (ЕСВД).

Пътна карта от 10 точки

Бъдещият мирен процес трябва да доведе до създаването на независима палестинска държава, "живееща рамо до рамо" с Израел и "пълно нормализиране" на отношенията между Израел и арабския свят, се казва в плана.

"Нереалистично е да се предполага, че израелците и палестинците (последните представлявани от ООП и ПА) директно ще влязат в двустранни мирни преговори за постигане на всеобхватен мир в близко бъдеще, камо ли да приключат такива преговори, без активно международно участие“, се казва в документа.

Отбелязва се, че палестинците ще се нуждаят от възродена политическа алтернатива на ХАМАС, а израелците ще имат нужда от политическа воля да участват в смислени преговори за двудържавно решение.

Ключов елемент от бъдещата мирна пътна карта на ЕС е "Подготвителна мирна конференция“, в която участват ЕС, САЩ, Египет, Йордания, Саудитска Арабия, Арабската лига и ООН.

Участниците ще бъдат в постоянен контакт с израелски и палестински официални лица "на всяка крачка и по всяко време", наричани "страни в конфликта", но първоначално няма да бъдат "принудени да седят един до друг".

Ивицата Газа и Западният бряг ще бъдат представлявани от Палестинската власт (ПА) и Организацията за освобождение на Палестина (ООП), а не от ХАМАС, който управлява Ивицата Газа от превземането й през 2007 г. и е вписан като терористична организация от ЕС и САЩ.