Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел обвини Израел, че е финансирал създаването на палестинската терористична групировка ХАМАС.

Както пише Reuters, той е казал това по време на речта си в университета на Валядолид в Испания. Дипломатът обясни, че по този начин Тел Авив се е опитал да отслаби тогавашната Палестинска администрация, ръководена от Движението за национално освобождение на ПалестинаСпоред Борел единственото мирно решение за разрешаване на конфликта в региона е създаването на отделна палестинска държава, но "Израел настоява за негативния вариант“.

"Ние вярваме единствено, че двудържавното решение, наложено отвън, ще донесе мир, въпреки че Израел настоява за негативното“, подчерта той.

Както е известно, противниците на израелските власти и някои световни медии отдавна обвиняват Тел Авив в подкрепа на ХАМАС. В същото време израелският премиер Бенямин Нетаняху многократно отхвърли тези обвинения.

По-рано израелските отбранителни сили съобщиха, че основната фаза на боевете в северната част на Газа е приключила, сега е ред на центъра и юга. Военните поясняват, че армията е "завършила демонтирането на военната структура на ХАМАС в северната част на Ивицата Газа".

Междувременно Международният съд в Хага започна изслушвания срещу Израел. Ищецът е Южна Африка, която го обвинява в геноцид над палестинците.