Няколко са спортните отбори в Щатите, които предизвикват реакция у феновете, без значение от тяхното местоположение. Лос Анджелис Лейкърс, Бостън Ред Сокс, Ню Йорк Янкийс и Далас Каубойс.

Много трудно ще намерите спортен фен в САЩ, който да няма ясно изразено отрицателно или положително мнение за тези легендарни клубове. Успехите на тези отбори през годините са ги направили много по-значими от града, щата и дори крайбрежието им. Техните фенове се ширят от Бостън до "Ел Ей" и от Сиатъл до Маями. Без значение каква е моментното им състояние, те винаги са сред водещите новини на медиите. Кога с лошо, кога с добро, за тези "франчайзи" винаги се говори и винаги става въпрос за пари.

Едва ли е случаен фактът, че именно отборът на Далас Каубойс е НАЙ-СКЪПО ОЦЕНЕНИЯТ спортен клуб в цял свят. Ако утре собственикът, президент и генерален мениджър на "каубоите" Джери Джоунс реши да се раздели с любимата си играчка, то новият им собственик ще трябва да се бръкне в джоба с умопомрачителните 9 милиарда долара! За справка, ще ви излезе с около 2 милиарда долара по-скъпо да придобиете Ливърпул и Барселона взети заедно!

Разбира се, "езерняците", "червените чорапи" и "янкитата" са едни от най-успешните в своите Лиги. Далас не прави изключение. Гордостта на щата Тексас има 5 спечелени "Супер Боу"-а, като само отборите на Питсбърг и Ню Ингланд имат повече - 6. Сан Франциско също е с 5.

Но докато Питсбърг и Ню Ингланд имат съответно 2 и 6 титли в последните малко повече от две десетилетия, то последната титла на Далас е от 1995 г. Прекалено дълго време за отбор, който има претенции да бъде "Отборът на Америка" или "задължителна част от планината Ръшмор на НФЛ".

"Сините звезди" не просто нямат спечелен "Супер Боу" от 29 години. Те могат да се "похвалят" с едва 5 победи в плейофите от 1996 до 2024 г. Отборът отдавна не е онова страшилище от '90-те години на миналия век и това е видно за всеки фен на гридорианския футбол. Единствените силно заблудени хора си остават феновете на Каубойс, които в наши дни са станали нарицателно на думи като "непоносими и арогантни". Добра аналогия би била и "въздух под налягане" и "реещи се из облаците".

Всяка година феновете на Далас прогнозират минимум две-три победи в плейофите, въпреки че има поне 4 по-качествени отбора от тяхната конференция. Да, човек би си казал, че това са истинските фенове, които винаги вярват в своя отбор и го подкрепят в добро и лошо. Но когато има близо 30-годишни хора, които не са виждали повече от две последователни победи на любимия си тим през целия им живот, то значи трябва малко да изпуснеш парата и да "слезеш на земята".

Далас приключи с плейофите и през тази година. Каубоите на Дак Прескът и Майка Парсън завършиха редовния сезон в НФЛ на второ място в своята Национална футболна конференция, което им отреди двубой с един от най-големите им врагове в исторически план - Грийн Бей Пакърс. "Опаковчиците" трябваше да гостуват на стадион "AT&T" в Арлингтън, Тексас. Срещата минаваше в графата протоколни за Далас, тъй като Каубойс завършиха редовния сезон с 12 победи, докато Грийн Бей записа 9 успеха.

Историчесото съперничество действително завърши с разгром, но в неочаквана посока. "Сирената" спечелиха гостуването си с 48:32, като интригата в мача бе убита рано-рано. 6 минути преди края на срещата при предизвестен край, резултатът бе 42:16 за Грийн Бей. Унизителна загуба, която ще държи влага на феновете още много време.

Не просто защото е от Грийн Бей, а защото беше в тяхната крепост и влязоха в ролята на тотални фаворити. В часовете след мача в интернет пространството се появи статистика, че Грийн Бей има две плейофни победи на "AT&T" - ултра модерното съоръжение на стойност 1.3 милиарда долара, което е дом на Далас от септември 2009 г. Оттогава до ден днешен Далас също има 2 плейофни победи у дома! Болезнено...