Палестинската автономия може да поеме контрол над Ивицата Газа, заедно със Западния бряг и Източен Ерусалим. Това заяви посланикът на Рамала в Обединеното кралство Хусам Зомлот, съобщава британският вестник The Times.

"Сега е моментът: палестинските власти са готови незабавно да поемат контрол над цялата територия на Западния бряг, Източен Ерусалим и Ивицата Газа... Не отхвърляме всякакви военни или частични решения на проблема с Газа... Тя е неразделна част от държавата Палестина и ние сме против желанието на Израел да отдели ивицата от останалите територии“, подчерта дипломатът.

От редакцията припомнят, че миналата седмица ръководителят на политическото крило на палестинската групировка ХАМАС Исмаил Хания заяви, че е "отворен към идеята“ за единна палестинска администрация за Ивицата Газа и Западния бряг.

Зомлот увери, че палестинците ще отхвърлят всякакви опити на Израел да третират анклава като отделна единица от другите палестински територии и че не е необходимо да се чака до края на конфликта за тяхното повторно обединение.