Бунтовниците хуси удариха с ракета кораб, собственост на САЩ, в понеделник точно до бреговете на Йемен в Аденския залив, по-малко от ден след като изстреляха противокорабна крилата ракета към американски разрушител в Червено море, съобщава Associated Press.

Атаката срещу Gibraltar Eagle допълнително ескалира напрежението, обхващащо Червено море след водените от Америка удари срещу бунтовниците. Атаките на хусите разтърсиха глобалното корабоплаване на фона на войната в Ивицата Газа, насочени към ключов коридор, свързващ енергийните и товарни доставки от Азия и Близкия изток към Суецкия канал и към Европа.

Морските търговски операции на Обединеното кралство, които наблюдават водите на Близкия изток, обявиха, че атаката в понеделник е извършена на около 177 километра югоизточно от Аден. Капитанът на кораба е съобщил, че "левият борд на кораба е ударен отгоре от ракета“.

Частните охранителни фирми Ambrey и Dryad Global разясниха пред Associated Press, че корабът е Eagle Gibraltar, кораб за насипни товари под флага на Маршаловите острови. Централното командване на американската армия по-късно призна удара, като обвини хусите за нападението.

"Корабът не е съобщил за наранявания или значителни щети и продължава пътуването си“, казват от Централното командване на САЩ.

Корабът е собственост на Eagle Bulk Shipping, базирана в Стамфорд, Кънектикът фирма, търгувана на Нюйоркската фондова борса. В изявление до AP компанията призна за удара и разясни, че тя е причинила "ограничени щети на товарното отделение, но (корабът) е стабилен и се насочва към зоната“.

"Потвърдено е, че всички моряци на борда на кораба са невредими“, казват от фирмата. "Корабът превозва стоманени продукти. Ръководството на Eagle Bulk е в тесен контакт с всички съответни органи по този въпрос“.

Данните от сателитното проследяване, анализирани от AP, показват, че Eagle Gibraltar е бил насочен към Суецкия канал, но бързо се е обърнал по време на атаката.

Централното командване заяви, че е открило отделно изстрелване на противокорабна балистична ракета към южната част на Червено море в понеделник, въпреки че тя "се е провалила по време на полет и е ударила земята в Йемен“.