Съединените щати започнаха нова атака срещу цели на хусите в Йемен. Това съобщава Reuters като се позова на двама служители от американската администрация.

По-рано принадлежащият на хусите телевизионен канал Al Masirah съобщи, че военни самолети на САЩ и Великобритания са извършили нов въздушен удар по йеменската столица Сана. Британските власти все още не са потвърдили участието на британските въоръжени сили в новия удар. 

В изявление на Централното командване на САЩ се посочва: "Този удар е извършен от американския боен кораб "Карни" с помощта на ракети Tomahawk и е последващо действие по конкретна военна цел, свързана с ударите, нанесени на 12 януари, предназначени да намалят способността на хусите да атакуват морски съдове, включително търговски кораби".

От 19 ноември 2023 г. насам подкрепяните от Иран бойци на хусите са се опитали да атакуват и тормозят плавателни съдове в Червено море и Аденския залив 28 пъти, допълва CNN.

"Тези незаконни инциденти включват нападения, при които са използвани балистични ракети срещу кораби, безпилотни летателни апарати и крилати ракети".

"Тези удари не са свързани с и са отделени от операция "Пазител на благоденствието", отбранителна коалиция от над 20 държави, действащи в Червено море, пролива Баб ал Мандеб и Аденския залив", става ясно от съобщението на Централното командване на САЩ.

САЩ нанасят нови удари по обекти на хусите в Йемен, ден след като започнаха координирана атака срещу близо 30 позиции на хусите.

"Допълнителните удари, извършени на 12 срещу 13 януари, са били с много по-малък обхват от тези от предишната нощ. Те са насочени към радарно съоръжение, използвано от хусите", е допълнил служител от военното ведомство на САЩ.