"САЩ не искат война с Йемен, но няма да се поколебаят да предприемат допълнителни действия в отговор на атаките на хусите в Червено море", обяви говорителят на Белия Дом за нациолната сигурност Джон Кърби, добавяйки, че президентът на САЩ Джо Байдън е одобрил атаките срещу йеменските бунтовници, предаде Reuters.

"Не сме заинтересовани от война с Йемен. Ние не сме заинтересовани от какъвто и да е конфликт там", заявява Кърби.

Той добавя, че "всичко, което президентът на САЩ Джо Байдън прави, е опит да се предотврати ескалация на конфликта, включително ударите снощи (11 срещу 12 януари)".

САЩ и Великобритания нанесоха през нощта десетки въздушни удари по позиции на хусите в Йемен, при които са убити най-малко петима бойци от йеменската групировка.

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници през последните седмици атакуваха кораби по важни водни пътища и атакуваха с дронове и ракети самия Израел.

Мохамед Али ал Бухайти, член на Върховния политически съвет и бивш ръководител на Върховния революционен комитет на хусите в Йеме заяви по-рано днес, че йеменската въоръжена група ще атакува кораби, свързани със Съединените американски щати и Великобритания.