Русия осъжда ударите на САЩ и Великобритания срещу Йемен, заяви президентският говорител Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

"Ние ги осъждаме. Знаете, че беше приета резолюция, ние се въздържахме. И страните, които нанесоха удар, те се опитаха да поставят действията си на международноправна основа. Този опит беше неуспешен, защото приетата резолюция не дава право на удари“, заяви представителят на Кремъл.

Песков подчерта, че следователно от гледна точка на международното право ударите са нелегитимни и Москва се придържа към същата позиция.

Днес Съветът за сигурност на ООН прие резолюция на САЩ и Япония, която настоява хусите незабавно да спрат атаките срещу кораби. В същото време Лондон и Вашингтон гласуваха против предложените от Москва поправки в текста. По-специално, Москва предложи да се добави клауза, според която всички разпоредби на тази резолюция не трябва да се превръщат в прецедент или да установяват нови норми на международното право. Както отбеляза постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, с приемането на документа САЩ се стремят да легитимират действията на коалицията в Червено море.