Премиерът на Великобритания Риши Сунак потвърди, че военновъздушните сили на Обединеното кралство са нанесли "ограничени, необходими и пропорционални“ мерки (удари) по цели на хуситите в Йемен, предават британските медии.

"Кралските военновъздушни сили извършиха целенасочени удари по военни инсталации, използвани от бойците хуси в Йемен.

Бунтовниците хути извършиха поредица от опасни и дестабилизиращи атаки срещу търговско корабоплаване в Червено море през последните месеци, заплашвайки британското и друго международно корабоплаване, причинявайки големи смущения на жизненоважен търговски път и повишавайки цените на суровините.

Техните безразсъдни действия застрашават живота в морето и изострят хуманитарната криза в Йемен“, обяснява Сунак.

В изявлението се казва, че въпреки многократните предупреждения от международната общност, хутите са продължили да да извършват атаки в Червено море, включително срещу британски и американски военни кораби тази седмица.

Това, по думите на министър-председателя, не може да се толерира. Обединеното кралство винаги ще защитава свободата на корабоплаването и свободния търговски поток.

"Следователно сме предприели ограничени, необходими и пропорционални мерки за самоотбрана със Съединените щати, с неоперативна подкрепа от Нидерландия, Канада и Бахрейн, срещу цели, свързани с тези атаки, с цел отслабване на военните способности на гутите и защита на глобалното корабоплаване.

Кралският флот продължава да патрулира в Червено море като част от многонационалната операция Prosperity Guardian за възпиране на по-нататъшна агресия на хутите и ние ги призоваваме да спрат атаките си и да предприемат стъпки за деескалация“, добави Сунак.