Съединените щати и Великобритания започнаха нанесоха удари по свързани с хуситите цели в Йемен, съобщава Bloomberg.

Това са първите удари срещу подкрепяната от Иран групировка, откакто започна да атакува международното корабоплаване в Червено море в края на миналата година.

Хусите, които контролират голяма част от Йемен, са се прицелили в морските пътища на Червено море, за да покажат подкрепата си за палестинската ислямистка групировка ХАМАС. Атаките прекъснаха международната търговия по ключов маршрут между Европа и Азия, през който минава около 15% от световното корабоплаване.

Медиите по-рано съобщиха, че британският премиер Риши Сунак е разрешил съвместни военни удари със САЩ срещу бунтовниците хути в Йемен, решение, одобрено от неговия кабинет, тъй като съюзниците се стремят да предотвратят по-нататъшни атаки срещу търговски кораби в Червено море.

САЩ и Обединеното кралство по-рано предупредиха хусите за последствията, ако продължат с поредица от атаки срещу кораби, преминаващи през Червено море, жизненоважен корабен маршрут.

По-рано в четвъртък хусите изстреляха балистична ракета в Аденския залив, което според американските официални лица е 27-ата атака на групата срещу търговски кораби от 19 ноември.

Ударите срещу подкрепяните от Иран хуси сигурно ще отбележат значителна ескалация седмици след като бойци на ХАМАС нападнаха Израел на 7 октомври и израелските войски отговориха с опустошителна въздушна и сухопътна кампания в Ивицата Газа. Скоро след това хусите започнаха да тормозят търговските кораби и се заклеха да не спрат, докато Израел не спре атаката си срещу Газа.

В телевизионна реч по-рано в четвъртък лидерът на хутите Абдул Малик ал-Хути обеща "голям" отговор на САЩ и техните съюзници, ако продължат военните действия срещу неговата група.

"Ние ще устоим на американската агресия. Всяка американска атака няма да остане ненаказана", подчерта той.

Действията на хусите в Червено море накараха много компании да насочат корабите си около южния край на Африка, за да избегнат риска от нови атаки на хусите. Това увеличи времето за доставка и заплаши да наруши веригите за доставки.

Според The ​​Times координираните удари се очаква да бъдат подобни по мащаб на тези, извършени от САЩ, Обединеното кралство и Франция през април 2018 г. срещу предполагаемите сирийски съоръжения за производство на химически оръжия на президента Асад. Тогава бяха използвани самолети и ракети, изстреляни от кораби по наземни цели.

Очаква се също, че сили от Великобритания, САЩ и други страни ще бъдат включени в действия срещу позициите на хутите в Йемен, които ще атакуват бази и лодки на хутите с бойни самолети и военни кораби.