NBA, Френската баскетболна федерация и LNB - елитната баскетболна лига на Франция обявиха инициативи за разширяване в развитието на младежкия баскетбол във Франция преди Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж.

Програмата, която ще е организирана в сътрудничество с FIBA и френската асоциация на училищата за спорт, ще се основава на програмата Junior NBA, която е достигнала повече от четвърт милион френски младежи през миналото десетилетие.

NBA, FFBB и LNB планират да открият нова програма за развитие на състезатели, за да развият таланти на елитно ниво в LNB.

Инициативата започва на 20 януари, когато Елан Шалон е домакин на Бурж. NBA ще предава на живо една среща от LNB всяка седмица за фенове във Франция, САЩ и повече от 150 други страни по света.

В момента LNB включва 4 играчи, които според ESPN ще са избрани в драфта на NBA за тази година: Мелвин Ажинка (Сен Куентин), Закари Перин (Антиб), Закари Рисачер (Бурж) и Тиджан Салаун (Шоле Баскет).

Съобщението бе направено по време на най-голямата седмица на NBA за млади играчи досега. Тя достига близо 4000 младежи, треньори и съдии от цял Париж, части от Европа и Близкия изток чрез серия от семинари с участието на 4-кратния шампион на NBA Тони Паркър, двукратната звезда на WNBA Сабрина Йонеску (Ню Йорк Либърти), старши треньорът на френския мъжки национален отбор Венсан Коле и помощник-треньорът на френския женски национален отбор Кати Мелайн.

Тази вечер е мачът на NBA Париж 2024 - Бруклин Нетс - Кливланд Кавалиърс, които играят трети мач от редовния сезон на лигата в Париж.

В петък, 12 януари, NBA, FFBB и UNSS ще започнат нова годишна Junior NBA лига в Париж за 450 младежи на възраст до 13 години от 30 училища в града. Тази пролет NBA и FFBB ще стартират и нова лига Junior NBA 3 по 3 в Марсилия.

Тази седмица NBA Academy Africa - елитен тренировъчен център в Сали, Сенегал за най-добрите потенциални мъже и жени от цяла Африка и първият по рода си на континента - и отбор на NBA Academy U-17, включващ топ перспективи от NBA Academy Africa, NBA Global Academy (Австралия) и NBA Academy Latin America (Мексико), играят серия от демонстративни игри в Париж срещу младежки състави от LNB, както и отбор на FFBB от INSEP (Национален институт за спорт, експертиза и представяне на Франция).

Миналият януари френският президент Еманюел Макрон и комисионерът на NBA Адам Силвър обявиха цялостен план за сътрудничество по различни инициативи за издигане на баскетбола във Франция и Африка на всички нива.