Турция с всеки изминал ден укрепва позицията си на влиятелна сила и водещ играч на "глобалната шахматна дъска“. Това заяви президентът на югоизточната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган по време на събитие по повод 97-ата годишнина от създаването на Националната разузнавателна организация (MIT) на Турция, предава "Анадолската агенция“.

Държавният глава отбеляза, че усилията на турското разузнаване са успели да парализират дейността на лидерите на терористичната организация ПКК в Северен Ирак и Сирия.

 "Чрез целенасочени разузнавателни операции в Сирия и Ирак направихме невъзможно ръководството на т. нар. ПКК да излезе от своите убежища“, заяви в частност турският лидер.

Държавният глава подчерта, че Турция ще продължи непримиримата борба с терористичните организации, които застрашават националната сигурност на страната, като ДАЕШ, ПКК и ФЕТО.

Според него, разкривайки шпионската мрежа на Израел в страната, Националната разузнавателна организация е "дала много ясен отговор на тези, които заплашват Турция". "Това (разкриването на израелския шпионски кръг) е само първата стъпка. Ако все още не познавате Турция, трябва да го знаете“, подчерта той.

Турският лидер добави, че Анкара е наясно, че справедливата и ясна позиция на Турция в регионалните кризи, особено във връзка с клането в Ивицата Газа, е осуетила плановете на някои кръгове.