Рилски спортист взе реванш от Балкан в Националната лига. На свой терен в "Арена Самоков“ отборът на Любомир Киров победи с 69:64 в дебюта на новия треньор на "зелените“ Небойша Кнежевич.

Домакините водеха през целия мач, но от 21 точки преднина допуснаха тя да бъде почти заличена в края. Добрата новина за шампионите е, че загубата им бе с по-малко от 11 точки - с колкото спечелиха в Ботевград, и при евентуално равенство след второто завъртане ще имат предимство в директните двубои.

Успехът бе 10-и за Рилски спортист, който има и 5 загуби, като му предстои гостуване на Берое. Балкан вече е с баланс 8-7 и се отдалечи от "Топ 4", а в следващия кръг гостува на Спартак, но преди това приема Билбао Баскет във ФИБА Къп.

Домакините не можеха да разчитат на Джо Лоусън, който е със счупен пръст, а след освобождаването на Девин Харис и Карл Липс, в групата на "зелените“ бяха включени много от юношите.

Възпитаниците на Любомир Киров започнаха по-силно и още до средата на първата част се откъснаха с 12:4. Те успяваха по-умело да се възползват от грешките на съперниците си, който изпуснаха всичките си 8 опита от далечно разстояние и след 10 минути водеха с 20:10.

Рилски спортист имаше предимство в точките на бърза атака и успя да дръпне и с 15 през втория период. "Зелените“ се доближиха на 9, но след тройка със сирената на Васил Попов разликата отново стана двуцифрена - 39:27.

Проблемите в нападение за Балкан продължиха и след паузата. След като отбеляза едва 10 точки през първата част, отборът вкара толкова и в третата и преди последните 10 минути преднината на съперника бе огромна - 37:54.

Гостите се възползваха, като по-малко от 4 минути преди края направиха немислимото, връщайки интригата при 57:64. Те имаха шансове и след това, намалявайки още дистанцията, но времето вече работеше за домакините, които удържаха водачеството си до последно.

Алекс Симеонов бе най-резултатен за победителите с 12 точки.

За Балкан много силно се включи Михаил Гавазов, изиграл най-силния си мач в елита с 16 точки, а Димитър Димитров се отчете с 15 и 8 борби.