Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна с турския президент Реджеп Ердоган в Истанбул на 6 януари, за да обсъдят войната в Ивицата Газа и присъединяването на Швеция към НАТО, която все още е в патова ситуация с Турция, въпреки че страната е обещала да позволи процесът да продължи, предадва агенция Anadolu.

Според американски дипломатически източници срещата е започнала по обяд след среща между Блинкен, който е пристигнал в Турция в петък вечерта, и турския му колега Хакан Фидан.

Снимка, публикувана в Twitter от държавната телевизия TRT Haber, показва Блинкен и Ердоган един до друг в една от президентските резиденции на Босфора. Ердоган, който осъжда подкрепата на САЩ за Израел и нарича последната "терористична държава", избегна предишното посещение на ръководителя на американската дипломация в Анкара през ноември.

Турското външно министерство съобщи в кратко изявление, че "двамата са обсъдили войната и хуманитарната криза в Газа, процеса на присъединяване на Швеция към НАТО и двустранни и регионални въпроси".

Държавният секретар на САЩ започна в Турция нова регионална обиколка, която ще продължи до 11 януари и ще го отведе в Израел, окупирания Западен бряг и пет арабски държави, за да се застъпи за повече помощ за Газа и да се опита да предотврати регионален конфликт, три месеца след началото на войната между Израел и ХАМАС. Той планира да окаже натиск върху Израел относно следващата фаза на военните операции, увеличаване на хуманитарната помощ за палестинското население в Газа и започване на диалог относно последиците от войната.

Според американски служител Блинкен ще поиска също така страните от региона да използват каналите си за комуникация с Иран, за да дадат ясно да се разбере, че САЩ не търсят ескалация, но ще защитят интересите си, ако бъдат нападнати.