Програмата "Награди за правосъдие" на Държавния департамент на САЩ предлага награда в размер до 10 милиона долара (18.20 милиона лева) за информация, водеща до разрушаване на финансовите механизми на чуждестранната терористична организация ХАМАС. Това се посочва на уебсайта на Държавния департамент на САЩ.

"В рамките на това предложение за награда Министерството търси информация за финансовите посредници на ХАМАС Абделбасит Хамза Елхасан Хаир,Амер Камал Шариф Ал Хауа, Ахмед Саду Джахлеб, Уалид Мохамед Мустафа Джадала и Мухаммад Ахмад Абд ал Дайм Насрала.

Абделбасит Хамза Елхасан Мохамед Хаир, "Хамза", е базиран в Судан финансист на ХАМАС, който е управлявал множество дружества от инвестиционния портфейл на  ХАМАС и преди това е участвал в прехвърлянето на почти 20 млн. долара на ХАМАС" включително средства, изпратени директно на висшия финансов служител на ХАМАС и обявения от САЩ за специален глобален терорист (SDGT) Махир Джавад Юнис Салах. Мрежата, използвана от Хамза за изпиране на пари и генериране на приходи за ХАМАС, включва базираната в Судан компания Al Rowad Real Estate Development, която Министерството на финансите на САЩ определи като обект на SDGT през май 2022 г. Хамза също така има дългогодишни финансови връзки с компании в Судан, свързани с "Ал Кайда" и Осама бин Ладен.

Амер Камал Шариф Ал Хауа, Ахмед Саду Джахлеб и Уалид Мохамед Мустафа Джадала са оперативни работници на ХАМАС и са част от инвестиционната мрежа на ХАМАС в Турция", се посочва в съобщението.

От създаването си през 1984 г. досега програмата "Награди за правосъдие" е изплатила над 250 млн. долара (454 млн. лева) на повече от 125 души от цял свят, които са предоставили полезна информация, помогнала за разкриването на заплахи за националната сигурност на САЩ.