Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън се подготвя за възможна ескалация на конфликта между Израел и палестинската групировка ХАМАС във война между страните от Близкия Изток. Това може да попречи на предизборната кампания на американския президент, пише Politico, позовавайки се на източници.

"Служители на администрацията на Байдън подготвят планове за отговор на Вашингтон на разширяването на войната в Ивицата Газа в по-широк, продължителен регионален конфликт“, отбелязват от редакцията.

Подчертава се, че ескалацията на военните действия в Близкия Изток може да застраши националната сигурност на САЩ. Според източници на медията американската армия разработва планове за отблъскване на евентуални атаки от Ирак и Сирия, подкрепяни от Иран.

Ескалацията на конфликта може да попречи на президента на САЩ Джо Байдън да бъде преизбран за нов мандат. Байдън встъпи в длъжност като президент "с обещание да сложи край на войните“ и завършва първия си мандат с намерението "да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, както и активно да подпомага Израел.