Баскетболистът Александър Везенков, спечели за втора поредна година приза "Спортист на годината на България".

Играчът на Сакраменто Кингс от Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада (NBA) получи 1009 точки от спортните журналисти, оставяйки зад себи си тенисиста Григор Димитров и плувеца Петър Мицин.

Везенков бе избран за "Най-полезен играч" в редовния сезон на Евролигата, като стана и MVP в гръцкото първенство. Той спечели Купата и титлата в Гърция, като освен това игра и финал с Олимпиакос в Евролигата.

През лятото крилото премина в "Лигата на извънземните", с което стана едва вторият българин в Националната баскетболна асоциация след настоящия президент на БФБ Георги Глушков.

“Искам да благодаря на всички журналисти, които гласуваха за мен, както и на хората, които ме подкрепиха. Спортист на годината е едно голямо признание, една сбъдната мечта, която ме кара да работя още по-здраво, за да да оправдая всички тези очаквания на хората, които вярват в мен. Искам да благодаря на моето семейство, винаги са до мен в най-тежките, в най-хубавите моменти. 2023 г. за мен беше една уникална година с много успехи, с много титли, в личен аспект и се надявам 2024 да е още по-успешна и най-вече с много здраве и късмет. Искам да честитя на всички спортисти, които попаднаха в 10-ката, много здраве, късмет, много успехи през новата година. Нека новата година да бъде много успешна за българския спорт", сподели Везенков във видео обръщение, записано в САЩ, където в момента тренира и живее Везенков.