Експлозия в Бейрут във вторник уби Салех Арури, високопоставен служител на палестинската въоръжена групировка ХАМАС и трима други, съобщиха представители на ХАМАС и ливанската групировка Хизбула, предава Associated Press.

Държавната Национална информационна агенция на Ливан съобщи, че взривът е убил четирима души и е бил извършен от израелски дрон. Израелските власти отказаха коментар.

Ако Израел стои зад атаката, това може да отбележи сериозна ескалация на конфликта в Близкия изток. Лидерът на Хизбула Сайед Хасан Насрала обеща да отмъсти на всяко израелско нападение срещу палестински служители в Ливан.

Представителят на Хамас Басем Наим потвърди, че Арури е бил убит при взрива. Представител на Хизбула, говорещ при условие за анонимност в съответствие с разпоредбите, също каза, че Арури е бил убит.

Арури, един от основателите на военното крило на ХАМАС, оглавяваше присъствието на групата на Западния бряг. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху го беше заплашил да го убие още преди войната между ХАМАС и Израел да започне на 7 октомври.

Експлозията разтърси Мушарафие, едно от южните предградия на ливанската столица, което е крепост на въоръжената групировка Хизбула, която е съюзник на Хамас. Експлозията предизвика пожар на улица Хади Насрала южно от Бейрут.