Рафаел Надал се завърна с победа на корта след почти година отсъствие. 349 дни, след като получи контузията в бедрото при поражението от Макензи Макдонълд във втория кръг от Australian Open, испанецът стъпи отново на игрището. В този период претърпя операция. Той се класира за 1/8-финалите на ATP 250 турнира в Бризбън, Австралия, отстранявайки австриеца Доминик Тийм, който мина през квалификациите със 7:5, 6:1 за час и 29 минути на корт "Пат Рафтър Арина".

В първия сет бившият водач в световната ранглиста взе 89 % от точките на първото си подаване, 88 % на второ и проби веднъж. Втората част носителят на 22 титли от Големия шлем спечели 86 % от разиграванията на първия си начален удар, 71 % на втори и осъществи два брейка от две възможности.

Това бе 10-a победа за 14-кратния шампион от "Ролан Гарос" срещу австриеца от 16 двубоя и първа от финала в Париж през 2019-а.

В 1/8-финалите 37-годишният Надал ще се изправи срещу австралиеца Джейсън Къблър, който се справи с Аслан Карацев след 6:4, 6:7(4) и отказване на руснака.

Олимпийският шампион на единично от Пекин'08 и двойки от Рио'16 игра при тандемите преди два дни заедно с Марк Лопес, но загуби от Макс Пърсел и Джордан Томпсън.

През лятото Надал намекна, че това може да е последният му сезон в кариерата, но въпреки това си остави малка възможност да продължи, ако тялото му го позволи.