Иранският военен кораб Alborz е навлязъл в Червено море, съобщи полуофициалната информационна агенция Tasnim в понеделник, в момент на нарастващо напрежение по ключовия морски път на фона на войната между Израел и ХАМАС и нападенията срещу кораби от страна на съюзнически на Техеран сили, предаде Reuters.

Tasnim не дава подробности за мисията на Alborz, но заявява, че ирански военни кораби действат в открити води, за да охраняват морските маршрути, да се борят с пиратството и да изпълняват други задачи от 2009 г. насам.

Подкрепяните от Иран йеменски хути от ноември насам атакуват плавателни съдове в Червено море, за да покажат подкрепата си за палестинската ислямистка групировка ХАМАС във войната ѝ с Израел.

В отговор на това много големи корабни компании преминаха към по-дългия и по-скъп маршрут около африканския нос Добра надежда, вместо да минават през Суецкия канал, който обслужва около 12 % от световната търговия.

Военният кораб Alborz е влязъл в Червено море през пролива Баб ал Мандаб, съобщи Tasnim, без да посочи кога. В социалните медии се появиха непотвърдени съобщения, че това е станало на 30 декември.