Най-малко четири танкера, превозващи дизелово гориво и реактивно гориво от Близкия изток и Индия до Европа, поемат по по-дългия маршрут около Африка, за да избегнат Червено море, показват данните от проследяването на кораби, пише Euractiv.

Отклонението около нос Добра надежда могат да удължат пътуванията на танкери до Европа с до три седмици, което води до по-високи разходи за превоз и потенциално прекъсване на доставките.

Но докато някои наематели, включително BP, отклониха плавателните си съдове след атаките на йеменските хуси, други продължават да използват по-краткия маршрут в Червено море през Суецкия канал.

Танкерите започнаха да избягват Червено море по-рано този месец, след като йеменското шиитско движение "Ансар Аллах“ засили морските атаки срещу търговски кораби, което според тях е отговор на военната кампания на Израел в Ивицата Газа.

Фирмите за контейнерни превози, включително Maersk и CMA CGM, обявиха връщането си към маршрута, след като Съединените щати обявиха създаването на военноморска работна група, насочена към защита на търговските кораби.

Други обаче – включително Hapag Lloyd – смятат, че рискът все още е твърде голям и има несигурност относно ефикасността на водената от САЩ операция, която досега се затруднява да спечели сцепление с някои от ключовите си съюзници, отчасти поради колебливата политическа подкрепа за атаката на Израел срещу Газа.

Отклонените кораби са натоварили своите товари от Бахрейн, Кувейт, Саудитска Арабия и Индия и са били наети съответно от Sinopec, Kuwait Petroleum Corporation (KPC), Aramco и Reliance Industries Limited, според фирмата за анализ на корабоплаването Kpler.

От тези страни само Бахрейн беше в списъка на 12 държави, които САЩ публично заявиха, че се присъединяват към операция Prosperity Guardian от общо 20. Саудитска Арабия – заедно с Обединените арабски емирства – заявиха, че нямат интерес от операцията.

Въпреки че могат да възникнат допълнителни отклонения на петролни товари, докато товародателите или петролните компании имат съмнения относно безопасността на преминаването в Червено море, много кораби продължават да използват маршрута.

Към момента на публикуване почти 4,5 милиона барела петролни продукти и близо 2 милиона барела суров петрол са натоварени на кораби, които в момента преминават през Червено море и Суецкия канал за европейски дестинации, показват данните на Kpler.

За сравнение, отклонените кораби, Sti Solidarity, Jag Lokesh, Ps Atene и Karimata, превозват общо 2,4 милиона барела дизелово гориво и реактивно гориво около нос Добра надежда.

Пълният обем може да не достигне до Европа – Ps Atene актуализира дестинацията си от Гибралтар до Мапуто, Мозамбик, на 28 декември, според Kpler.

Но прекъсванията в Червено море досега не са повлияли на европейските цени на горивата и маржовете на рафинирането.

Премията на фючърсите на газьол с ниско съдържание на сяра в Северозападна Европа спрямо фючърсите на суров петрол Brent е с 10% по-ниска на 28 декември, отколкото на 1 декември, което показва, че газьолът е сравнително добре снабден в сравнение със суровия петрол според ръководителя на суровините на Investec Калъм Макферсън.

Структурата на пазара на газьол също се изравни през декември – още един знак, че търговците не очакват непосредствен недостиг на доставки в Европа.

Европейските пазари на средни дестилати обаче все още могат да бъдат чувствителни към всякакви смущения, поради сезонно ниските нива на запаси както от газьол, така и от реактивно гориво в Северозападна Европа и ниските нива на работа на рафинериите след есенния период на поддръжка, каза анализаторът на Kpler Замеер Юсоф.

Той добави, че доставчиците в региона вероятно ще разчитат на вноса на дизел от американското крайбрежие на Персийския залив през следващата година.

Пазарът на дизел в Европа се доставяше основно от руски товари до ембаргото на ЕС върху руски петролни продукти от 5 февруари тази година в светлината на войната в Украйна, което направи Европа силно зависима от Близкия изток и Азия, за да запълни своя структурен недостиг на продукта.

Над 90% от 14,3 милиона барела на месец реактивно гориво, които Европа е внесла от други региони тази година, идват от пазарите на изток от Суец според Kpler, и близо 58% от средния месечен внос на дизелово гориво от 24,4 милиона барела.