Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща еврейската държава да си върне контрола върху границата на Ивицата Газа с Египет, разширявайки мисията на Израел за неутрализиране на ХАМАС в конфликт, който според него се очаква да продължи месеци, предава Reuters.

По думите му, буферната зона на Филаделфийския коридор, която минава по границата на Газа с Египет, трябва да бъде в ръцете на Израел.

"Трябва да бъде затворено“, подчерта Нетаняху. "Ясно е, че всяко друго споразумение не би осигурило демилитаризацията, която търсим.

Той не даде подробности, но подобен ход на Израел би бил де факто обръщане на изтеглянето му от Газа през 2005 г., поставяйки анклава под изключителен израелски контрол, след като години наред беше управляван от ХАМАС.

Коментарите на Нетаняху за буферната зона дойдоха, докато израелските военни сили напредваха с офанзива, която премиерът повтори, че ще продължи "още много месеци“.

След изненадващото нахлуване на Хамас през октомври, Израел предприе пълномащабно нападение в Газа, изселвайки почти всичките й 2,3 милиона жители и убивайки най-малко 21 672 палестинци, според здравните власти в Газа, с повече от 56 000 ранени и още хиляди се опасяват, че са загинали по време на развалини.

Жители и медици съобщиха, че боевете в събота са били съсредоточени в ал-Бурейдж, Нусейрат, Магази и Хан Юнис в централната и южната част на Газа.

Медиите на ХАМАС съобщиха в събота, че Абдел-Фатах Маали, високопоставен член на въоръженото крило на групировката, е бил убит при израелски удар в Газа. В него се казва, че Маали, родом от Западния бряг, е бил освободен по време на размяна на затворници през 2011 г. и експулсиран в Газа. Докладите не уточняват кога е бил убит.

Израел твърди, че 172-ма негови военни са били убити в боевете в Газа.

Конфликтът предизвика опасения, че може да се разпространи в целия регион, потенциално включвайки подкрепяни от Иран групи в Ливан, Ирак, Сирия и Йемен, които обменят огън с Израел и неговия съюзник САЩ или са насочени към търговски кораби.

Израел посочи напредъка в унищожаването на инфраструктурата на ХАМАС, включително комплекс от тунели в мазето на една от къщите на лидера на ХАМАС Яхя Синвар в град Газа. Войските също нападнаха щаба на военното разузнаване на ХАМАС и командния център на "Ислямски джихад“ в Хан Юнис и унищожиха цели, включително оръжейна леярна, се казва в военно изявление.

ХАМАС и Ислямски джихад - и двете се заклеха да унищожат Израел - излязоха с изявления, в които се казва, че техните бойци са унищожили и повредили няколко израелски танка и БМП—та при атаки в Газа в събота. Те също така обявиха, че са стреляли с минохвъргачки срещу израелските сили в Хан Юнис и Ал-Бурейдж, както и в Северна Газа.