Министерството на външните работи на Израел упреква Южна Африка, че е поискала от Международния съд да разследва държавата за предполагаемо нарушаване на Конвенцията на ООН за геноцида по време на войната в Газа срещу ХАМАС, като отхвърля обвиненията на Претория като "кървава клевета", предаде The Times of Israel.

"Твърдението на Южна Африка няма никаква фактическа и съдебна основа и е подла и евтина експлоатация на съда", се посочва в изявление на министерството. "Южна Африка си сътрудничи с терористична групировка, която призовава за унищожаване на държавата Израел".

Министерството обвинява ХАМАС за страданията на палестинците в Ивицата Газа, като се е опитала да "извърши геноцид" на 7 октомври, когато терористите от Ивицата убиха около 1200 души и взеха около 240 заложници, след като нахлуха в Южен Израел.

То също така подчертава, че израелските военни операции в Газа са насочени срещу ХАМАС и други терористични фракции, като добавя, че "Израел е изяснил, че жителите на Ивицата Газа не са враг".

"Призоваваме Международния съд и международната общност да отхвърлят с категоричност неоснователните претенции на Южна Африка", се подчертава в изявлението.