Кметът на Кюстендил отчете свършеното до момента, предаде репортер на "Фокус“. Инж. Огнян Атанасов припомни осигурените близо 50 млн. лева целеви средства, заложени за Община Кюстендил в Държавния бюджет за 2024 година. Той посочи, че това са осигурени пари за доста стратегически проекти, сред които галерията, зоопарка и езиковата гимназия в града.

Одобрени са и 23 многофамилни жилищни сгради за енергийно обновяване. Средствата ще бъдат отпуснати по Плана за възстановяване и устойчивост. В момента се подготвя обществената поръчка. "Работим, за да осигурим допълнително финансиране от Териториалния план за Справедлив преход, които средства да бъдат пренасочени за саниране на блоковете включени в резервния списък“, допълни Огнян Атанасов. 34 са резервните предложения за изпълнение на инвестиция в град Кюстендил по процедурата  "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – ЕТАП I“, които успешно са преминали оценяването, но за които не достига финансиране.

Одобрени за финансиране са подадените проекти за читалище "Братство“, Регионалната библиотека, общежитието в село Раждавица и сградата на бившата полиция.

Кметът на Кюстендил акцентира и върху комунално-битовото обслужване на населението. Той посочи, че са засилени контролът и ефективността на служителите от временната заетост. Около 120 от тях са отпаднали от списъците за помощи защото не са отработвали часовете. "Резултатите в нашия град по отношение на чистотата са вече видими“, коментира Огнян Атанасов. Той допълни, че е извършено асфалтиране на част от улица "Бузлуджа“. Набелязват се и други проблемни участъци които ще се асфалтират през месец март. Ремонтират се и детските площадки в града. Обезопасена е и площадката за скейтборд.

"В този кратък период, в който застъпихме, успяхме да въведем две нови традиции. Единият е коледно-новогодишният базар. Благодаря на всички занаятчии и ресторантьори, които се включиха. Организирахме и представяне на джамалджиите от нашата община“, каза Огнян Атанасов.  Това ще бъде надградено с фестивал на 10 февруари. Кметът благодари на всички фирми, включили се с дарения за коледната украса.