Микаела Шифрин спечели първия манш на петия старт за сезона в Световната купа по ски алпийски дисциплини. Той се проведе в Линц, Австрия.

Американката бе най-бърза в два от 4-те сектора на трасето и оглави подреждането с време от 1:01.82. По този начин тя взе преднина от 0.63 секунди пред шведката Сара Хектор. Олимпийската шампионка в дисциплината от Пекин 2022 бе единствената, която завърши на под секунда зад Шифрин и беше по-бърза от американката в последния сектор.

Трета след първия манш на предпоследното състезание за тази 2023 година е норвежката Рагнхилд Мовинкел. Тя изостава с 1.03 от Шифрин, а на 0.46 зад нея е водачката в класирането Лара Гут-Бехрами. Челната петица след първото спускане допълва новозеландката Алис Робинсън, която изостана с 1.63 от Шифрин, давайки идентично време с това на италианката Федерика Бриньоне.

Състезаващата се за България италианка Луиза Бертани не успя да стигне до финала. Тя допусна неточност в горната част на трасето. На първата контрола Бертани бе с 0.40 по-бавна от Шифрин.

Вторият манш на гигантския слалом в Лиенц е предвиден за 14:15 часа днес. Той ще бъде открит от италианката Лара Дела Мея, която завърши 30-а в първото спускане с изоставане от 3.15 секунди.