Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че мирът с Палестина е възможен само с "демилитаризация и дерадикализация на Ивицата Газа". Според мнението му, изразено в статия, публикувана във вестник La Stampa, Израел води "голямата битка на цивилизования свят срещу варварството“.

"ХАМАС трябва да бъде унищожен. Газа трябва да бъде демилитаризирана и палестинското общество трябва да престане да бъде радикално. Това са три условия за мир между Израел и неговите палестински съседи в Газа“, пише той. Израелският премиер твърди, че ХАМАС се ползва с подкрепата на Иран, докато САЩ, Великобритания, Франция, Германия и много други страни подкрепят желанието на Израел да "унищожи тази терористична организация“. Нетаняху увери, че международното право ще бъде спазвано при постигането на тази цел, въпреки че избягването на жертви е трудно, тъй като ХАМАС използва цивилни като живи щитове.

Демилитаризацията на Газа включва, както пише Нетаняху, създаването на временна зона за сигурност по целия периметър на Ивицата, включително на границата с Египет, за предотвратяване на контрабандата на оръжия. Нетаняху обвинява Палестинската национална администрация, че не е в състояние и не желае да помогне за нормализиране на ситуацията.

Израелският премиер смята трансформацията на палестинското гражданско общество за изключително важна. "Тя трябва да е насочена към борбата с тероризма, а не към подкрепата му“, подчертава той.