САЩ водят преговори с палестинците и представители на международната общност за възможността за "обновяване“ на властта в Палестинската автономия, като същевременно се запази поста на президента й - Махмуд Абас, съобщава американският вестник The Washington Post съобщава това, като се позовава на източници.

Според пожелал анонимност служител на Белия дом администрацията на президента на САЩ Джо Байдън преговаря за "ново правителство и нова кръв, които да влязат в правителството (на Палестинската автономия) заедно с Абас и под негово ръководство“.

Но палестински официални лица подчертават, че искат всички подобни усилия да бъдат обвързани с ясен "политически хоризонт“ за палестинската държавност. Те са скептични относно способността на САЩ да реализират каквито и да било планове, докато сегашното правителство на Израел остава на власт.

Друга ключова пречка пред плана е блокирането от Израел на 140 милиона долара данъчни плащания, предназначени за Ивицата Газа, които бяха спрени след атаката на ХАМАС на 7 октомври.

"Американците говорят за утрешния ден. Но дори и да сме съгласни, как можем да приложим плановете?“, пита вицепремиерът на Палестинската автономия Набил Абу Рудейне.

Сабри Сайдам, член на централния комитет на Движението за освобождение на Палестина (Фатах), смята, че примирието трябва да бъде отправна точка за преговори.

Помяната в ръководството на палестинската власт трябва да дойде с ясна пътна карта за двудържавно решение на конфликта, подчертава западен дипломат."Ситуацията на Западния бряг е нестабилна и ние си играем с огъня. Оказвайки натиск върху Абас, който е изключително слаб, уморен и стар, рискуваме всичко да се срине“, предупреждава дипломатът, пожелал анонимност.

САЩ, в координация със своите съюзници, се надяват да подготвят властите в Палестинската автономия за отговорностите, свързани със сигурността в Ивицата Газа възможно най-бързо, разкриват официални лица. Но до споразумение засега не се е стигнало.