Египет е представил амбициозно първоначално предложение за прекратяване на войната между Израел и ХАМАС с прекратяване на огъня, поетапно освобождаване на заложниците и създаване на палестинско правителство от експерти, които да управляват Ивицата Газа и окупирания Западен бряг, заявиха в понеделник високопоставен египетски служител и европейски дипломат, предава Associated Press.

Информацията за предложението идва в момент, когато израелските въздушни удари обстрелват силно централната и южната част на Ивицата Газа, разрушавайки сградите на приютилите се в тях семейства. В бежанския лагер "Магази" спасителите все още вадят тела от развалините часове след удара, при който са загинали най-малко 106 души, според болнични документи, предоставени на AP, един от най-смъртоносните удари по време на израелската въздушна кампания.

Предложението на Египет, разработено съвместно с Катар от Персийския залив, е било представено на Израел, ХАМАС, Съединените щати и европейските правителства, но все още изглеждаше предварително. То не отговаря на целта, която Израел си поставя, а именно да смаже ХАМАС след нападението му на 7 октомври в южната част на Израел, което предизвика войната. Изглежда, че то не отговаря на настояването на Израел да запази военния си контрол над Газа за продължителен период след войната. Също така не е ясно дали ХАМАС ще се съгласи да се откаже от властта.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се закани, че войната няма да спре.

"Разширяваме борбата през следващите дни и това ще бъде дълга битка, която не е приключила", заяви той, говорейки пред членове на своята партия "Ликуд".

Подобно послание той отправи и в речта си в израелския парламент, където семействата на повече от 100-те израелски заложници, които все още се намират в Газа, държаха плакати, призоваващи Израел да постигне споразумение за незабавното им връщане у дома. "Сега! Сега!", скандираха те от галерията.

Нетаняху и други членове на военния кабинет ще се срещнат по-късно в понеделник, съобщи израелски служител, но не посочи дали ще обсъдят египетското предложение. Служителят е говорил при условие за анонимност.

Войната е опустошила големи части от Газа, убила е над 20 400 палестинци и е разселила почти всички 2,3 млн. души от територията. Представители на ООН предупреждават, че една четвърт от населението гладува под обсадата на Израел, който допуска само малка част от доставките. Пристигащите камиони с помощи често са посрещани от тълпи отчаяни хора, които в някои случаи разграбват кашони с храна и вода.

Полицай от управляваното от ХАМАС Министерство на вътрешните работи застреля 13-годишно момче, когато група хора се опитаха да задигнат помощи от камиони, пристигащи в близост до южния град Рафах в неделя, съобщи в понеделник служител от медийната служба на правителството на ХАМАС.

Разгневени роднини на убитото момче се опитали да нападнат полицейски участък, като запалили гуми и поискали полицаят да бъде подведен под отговорност. Опустошителните последици от войната през последните седмици доведоха до спорадични изблици на гняв срещу ХАМАС - нещо, което досега беше немислимо по време на 16-годишното управление на групировката над Газа.

ЕГИПЕТСКО ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Въпреки нарастващия международен натиск за спиране на действията, Израел заяви, че е твърдо решен да унищожи управленския и военния потенциал на ХАМАС след нападението от 7 октомври, при което бойците вилняха в южните израелски общини, убивайки около 1200 души и отвличайки около 240. Израел също така заявява, че има за цел да освободи 129 души, които все още се държат като заложници.

Египетското предложение е амбициозен опит не само да се сложи край на войната, но и да се изложи план след нея.

В него се призовава за първоначално прекратяване на огъня за срок до две седмици, по време на което палестинските бойци ще освободят 40-50 заложници, сред които жени, болни и възрастни хора, в замяна на освобождаването на 120-150 палестинци от израелски затвори, заявява египетски служител.

В същото време ще продължат преговорите за удължаване на прекратяването на огъня и за освобождаването на още заложници и тела, държани от палестинските бойци, посочва той.

Египет и Катар също така ще работят с всички палестински фракции, включително ХАМАС, за постигане на споразумение за създаване на експертно правителство. Правителството ще управлява Газа и Западния бряг за преходен период, докато палестинските фракции разрешат споровете си и се споразумеят за пътна карта за провеждане на президентски и парламентарни избори.

Междувременно Израел и Хамас ще преговарят за всеобхватно споразумение "всичко за всичко". То ще включва освобождаването на всички останали заложници в замяна на всички палестински затворници в Израел, както и изтеглянето на израелските военни от Газа и спирането на ракетните атаки на палестинските бойци срещу Израел. По палестински данни близо 8000 палестинци са задържани от Израел по обвинения или присъди, свързани със сигурността.

Египетските служители са обсъдили очертанията на предложението с Исмаил Хания, базирания в Катар политически лидер на ХАМАС, който посети Кайро миналата седмица, и планират да го обсъдят с лидера на групировката "Ислямски джихад" Зияд ал-Нахала, който пристигна в Кайро в неделя (24 декември).